2024. április 29. - Péter

A Jobbik emberközpontú egészségügyet formálna

A Jobbik egy "emberközpontú" egészségpolitikára, illetve ahhoz kapcsolódóan "mérnöki pontosságú" egészségügyi fejlesztési terv kidolgozására tett ígéretet pénteken Budapesten.
2010. február 19. péntek 14:10 - HírExtra
Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatóján Gyenes Géza személyében bemutatta a párt árnyékkormányának egészségügyi tárcavezetőjét, aki korábban a Magyar Orvosi Kamara főtitkári, illetve a Magyar Orvosi Szövetség elnöki posztját is betöltette.

Gyenes Géza megszólalásában hangsúlyozta: a Jobbik egészségmegőrzésen és betegségmegelőzésen alapuló programjának célja a születéskor várható élettartam, illetve az egészségben megélt évek számának emelése, továbbá a kor népbetegségeinek visszaszorítása, valamint a "nemzet fogyásának" megállítása a "nemzet egészségkultúrájának gyarapításával."

A párt céljai elérése érdekében az emberek egészségügyi szükségleteinek, korcsoportok szerinti felmérését tervezi, ami után egy nemzeti egészségügyi fejlesztési terv keretében kialakítaná a megfelelő egészségügyi ellátórendszert - fejtette ki Gyenes Géza.

A miniszterjelölt ezzel kapcsolatban a személyi feltételek biztosítását nevezte a legnehezebb kérdésnek, mivel szerinte még pénzzel sem lehet feltétlenül, gyorsan és megfelelően pótolni a hiányzó egészségügyi dolgozókat.

A Jobbik az egészségügyre szánt forrásokat a jelenlegi gyakorlathoz hasonlóan, a járulékok emelésének elkerülésével és a munkahelyteremtéssel összhangban alakítaná ki. Új bevételnek számíthat azonban, hogy az egészségkárosodást okozó élvezeti cikkek jövedéki adójának egy része bekerülne az egészségügyi kasszába - mutatott rá a volt háziorvos.

Hozzátette: a Jobbik ketté választaná az egészségügy finanszírozását, a működtetésre szánt összegeket egy, a politikusok számára elérhetetlen, saját önkormányzattal rendelkező úgynevezett Nemzeti Társadalmi Egészségbiztosítási számláról biztosítanák, míg az egészségügyi fejlesztési pénzeket egy a parlament alá tartozó "Nemzeti Fejlesztési Alap" gondozná.

Gyenes Géza szerint egyik legfontosabb törekvésük az egészségügyi pálya vonzerejének, illetve munkaerő-megtartó képességének javítása, amit a jelenleginél jóval magasabb, és kiszámíthatóbb összegű bérezéssel biztosítanának. Gyenes Géza szerint ez a folyamat hozzájárulhat a hálapénz megszűnéséhez is.

A Jobbik további konkrét intézkedési tervei között szerepel, hogy a jelenlegi, átlagosan 2-4 percről 14-16 percre emelné az egy betegre jutó tiszta orvosi időt. Ennek feltételét egyebek mellett több háziorvosi körzet kijelölésével, valamint a nem orvosi munkák szakdolgozói kompetenciába adásával teremtenék meg - fűzte hozzá a jelölt.

Gyenes Géza megjegyezte: a Jobbik kormányra kerülése esetén az egészségügy jelenlegi "áldatlan állapotának" szempontjából is ki fogja vizsgálni a politikusok felelősségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását