2024. április 25. - Márk

Mit rejt az MSZP piros puttonya?

Bár elemzők szerint a választási kampányok sem itthon, sem másutt nem a programokról szólnak, azért lássuk be: korántsem mellékes, melyik párt mire készül győzelme esetén. Górcső alatt az MSZP újabb elképzelései.
2010. február 18. csütörtök 11:49 - Nagy András
Habár Mesterházy Attila, a szocialisták miniszterelnök jelöltje hivatalosan csak szombaton, a párt országos kampánynyitóján áll elő az MSZP mintegy hatvan oldalt kitevő választási programjával (kollégák figyelem: háromnapi hideg élelmet nem otthon felejteni!), a Népszabadságnak köszönhetően már tegnap egész konkrét részletek szivárogtak ki belőle.

Újravasalt teherviselés


Egy-két „balos” a milliomosoknak
Két korábbi MSZP-s javaslat: a milliomosok kemény megadóztatása és a Tobin-adó bevezetése. A terv szerint a havi másfél millió forintnál többet keresők 50 százalékos személyi jövedelemadó kulcsba kerülnének. Igazi baloldali ötlet, ami ráadásul jelentős népszerűség-növekedést hozhat.
HírExtra
A lap ma újabb szocialista programpontokat közöl, s ha lehet, ezek még az eddig megismerteknél is érdekesebbek. Itt van például a további adócsökkentéről szóló szocialista elképzelés. Mint ismert, a Bajnai-kormány január 1-ével számos, az adórendszert érintő változást léptetett életbe, s az sem titok, hogy a szocik hosszabb távon további változtatásokat eszközölnének.

Arról sajnos nem szól a fáma, pontosan mely adónemeket csökkentené az MSZP, arról meg végképp nem, mely terheket súlyosbítaná. (Egy-két kivétel azért akad, lásd keretben.) Ami biztos: a párt jó egy éve síkra szállt a jövedelmi típusú adózást háttérbe szorító vagyoni alapú közteherviselés mellett. Ennek köszönhető a személyi jövedelemadó kulcsainak mérséklése, illetve sávhatárainak emelése, és a vagyonadó bevezetésének – részben kudarcos – szándéka.

Januárban a Bajnai-kormány inkább jelképesen, mint érdemben csökkentette a munkára rakodó járulékokat is, növelte azonban az áfát és megszűntette a különböző természetbeni juttatások adómentességét. Most pedig arra készül, hogy… Mire is?

Jövőre ismét adómentessé válhatnak a melegétkezési jegyek, a válság elvonultával pedig szélesedne a cafeteria-rendszer, adómentesek lehetne a közösségi közlekedéssel munkába járást biztosító juttatások – ígérik a szocialisták.

Már az MSZP-t is érdekli a bűnözők bőrszíne

A Fidesz a társasági adót nyírná vissza
Varga Mihály bízik benne, hogy 2015-ben bevezethető Magyarországon az euró, de úgy véli, hogy az idei költségvetési hiány a GDP 7-7,5 százaléka lehet, adócsökkentésre pedig leginkább a társasági adónál lát lehetőséget - derül ki a fideszes politikussal a Demokrata szerdai számában megjelent interjúból. Varga Adócsökkentésre csak ott lát lehetőséget, ahol ennek hatására új munkahelyek jönnek létre. Ide sorolta a társasági adó és a járulékszintek csökkentését, és fontosnak nevezte, hogy a beruházások jelenleginél nagyobb iparűzési adókedvezményt kapjanak.
MTI
S ha közösségi közlekedés: Mesterházyék a lap információi szerint támogatnák, hogy MÁV-ra, Volánra és BKV-ra fordítható összegek éves szinten ne haladhassák meg a GDP 1 százalékát. Ez igen érdekes elképzelés, hiszen a bruttó hazai össztermék évről évre is markáns eltéréseket mutathat (lásd keretben), s ez adott esetben bizonytalanságot szülhet a nagy állami társaságoknál.

Szólni kell arról is, hogy a romaintegráció kiemelt helyen szerepel az MSZP programjában, bár itt egy kétes értékű javaslat is található: a szocialisták az ombudsmanokkal egyetértésben szorgalmazzák, hogy készüljön statisztikai adatfelvétel a bűnelkövetők származásáról. Hogy mi a célja ezzel az eddig az ún. cigánybűnözés fogalmát elutasító és a bűnözés származástól való függetlenségét hirdető szocialistáknak, nem tudni.

Jól hangzik viszont az a javaslatuk, amely szerint ne kaphasson tiszteletdíjat az a képviselő, aki nem vesz részt rendszeresen a parlament munkájában. Ezt a szocik egy a képviselők jogait és kötelezettségeit leíró külön törvényben rögzítenék. Más kérdés, hogy honatyáink és honanyáik jogállásáról már lassan húsz éve van szabályzat, s látjuk, mire elég mindaz, ami benne foglaltatik…

Újabb „felesleges” javaslatok

Mindenki támogatta a tartalékos sereg felállítását
Lehet, hogy az MSZP ötlete volt, lehet, hogy nem. Mindenesetre biztos, hogy lesz 2012-től tartalékos haderő Magyarországon. Erről a honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásról szóló törvény módosításával, 343 igen 1 nem és 1 tartózkodás mellett döntöttek a képviselők még december elején. Az önkéntes tartalékos szolgálat lényege, hogy mintegy 4000 főt úgy alkalmaz a honvédség, hogy az önkéntesek megtartanák civil foglalkozásukat.
MTI
Ami az egyéb területeket illeti. A kormánypárt – bár az erről szóló törvénymódosítást a parlament decemberben már elsöprő többséggel megszavazta - 2012-től továbbra is „hadrendbe” állítana egy négyezer fős, önkéntes tartalékos honvédelmi rendszert (lásd keretben). A mainál jóval egyértelműbbé tennék az egészségügyi szolgáltatók ellátási kötelezettségét és a beutalások rendjét, a társadalombiztosításban bevezetnék az egyéni számlákat. Létrehoznának egy Pénzügyi-Banki Ügyfélvédelmi Központot és – amellett, hogy több mint 500 kilométernyi út felújítását vállalják uniós forrásból – megépítenék az M8-as és M9-es autópályákat is.

S hogy mindezen elképzelésekkel végül is jó úton járnak-e a szocialisták? Nos, annak eldöntését a kedves olvasóra bíznánk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását