2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megmentették a muzeális értékű termékeket

Nógrád megye önkormányzatának elnöke és főjegyzője tárgyalásokat kezd a felszámolóval és a hitelezői választmány elnökével, hogy a megyei múzeum tartós letétbe vehesse a felszámolás alatt álló salgótarjáni öblösüveggyár muzeális értékű üvegtermékeit - így döntött csütörtöki ülésén a megyei közgyűlés.
2010. február 18. csütörtök 14:41 - HírExtra
Balogh Zoltán, a Nógrádi Történeti Múzeum történész-főmuzeológusa az MTI-nek elmondta: mintegy 20 ezer darabból álló gyűjteményről van szó, a kézi gyártású termékek az öblösüveggyár tulajdonában vannak, ahol 2009. október 27-én állt le a termelés.
A múzeum munkatársai rendhagyó kiállítást rendeztek be csütörtökön a megyei önkormányzat ülésterme előtt, ahol felvonultatták a különböző időszakok üvegtermékeit, kivetítőn pedig bemutatták a termékek keresztmetszetét, a gyár történetét. Ezzel arra akarták felhívni a képviselők figyelmét, hogy ne vesszen el és a múzeum tulajdonába kerüljön az anyag.

Balogh Zoltán elmondta: a gyár mintatermében tárolják a kézi gyártású termékeket az 1950-es évektől napjainkig. A kiállított anyagban voltak az "állami időszak" darabjai, például a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulójára megrendelt csiszolt váza vagy az öttusa világbajnokság serlege. Van a gyűjteményben Bush amerikai elnök magyarországi látogatása kapcsán készült kehely vagy Kádár János 60. születésnapjára gyártott pohárkészlet.

Az utóbbi évek termékei az üdítős, teás, söröspoharak, de a 2006-os labdarúgó világbajnokság alkalmából készült váza, valamint a Szaúd-Arábiába, Kuvaitba exportált kávés és teás készletek is itt találhatók.

Balogh Zoltán elmondta: a Nógrádi Történeti Múzeum - ipartörténeti gyűjteményén belül - jelentős üveggyűjteménnyel rendelkezik. 1980-ban az intézmény első kiállítása is üvegtörténeti kiállítás volt. A múzeum állandó tárlaton mutatná be a válogatást a nagyközönségnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását