2024. április 27. - Zita

EU: Bosznia és Hercegovina maradoin egy állam

Az Európai Unió azt akarja, hogy Bosznia és Hercegovina egy állam maradjon - jelentette ki csütörtökön Szarajevóban Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
2010. február 18. csütörtök 19:51 - HírExtra
A politikus nyugat-balkáni körútjának első állomása volt a boszniai szerb köztársaságból és a bosnyák-horvát föderációból álló ország fővárosa. Nikola Spiriccsel, a kormány soros elnökével folytatott tárgyalásai után a főképviselő kijelentette: az EU világos és egyértelmű álláspontja az, hogy bár különböző nemzeti közösségek lakják, Bosznia és Hercegovinának egy államként kell fennmaradnia. Hozzátette, hogy Brüsszelben az ország jövőjét az unióban látják, s mindent meg akarnak tenni európai integrációjának az elősegítéséért.

Catherine Ashton sürgette az állam alkotmányának reformját is, de nem részletezte, hogy szerinte az alaptörvény mely részeit kellene megváltoztatni.

A főképviselő az Európai Unióba történő bejutás egyik feltételének mondta, hogy szűnjön meg a nemzetközi közösség főképviselőjének hivatala.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy a teljhatalommal rendelkező megbízottat épp az unió kényszerítette rá Bosznia és Hercegovinára. Az országot létrehozó daytoni békeszerződésben még nem szerepelnek azok a széles körű felhatalmazások, amelyekkel az unió külügyminiszterei egy bonni tanácskozásukon látták el az unió szarajevói megbízottját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását