2024. április 29. - Péter

Megnyerni a lázadók együttműködését?

Tekintélyes afganisztáni lázadók együttműködését kell megnyerni ahhoz, hogy a társadalom számára hasznos infrastrukturális programok valósuljanak meg.
2010. február 18. csütörtök 19:43 - HírExtra
Az orosz NATO-nagykövet egy brüsszeli rendezvényének szünetében csütörtökön azt mondta az MTI tudósítójának, hogy amikor a tálibokkal való megbékélési törekvésekről beszélnek Afganisztánban, akkor figyelembe kell venni, hogy "nem csupán fanatikusokról, hanem ügyes fanatikusokról" van szó. A diplomata nem hiszi azt, hogy egyszerűen meg lehetne vásárolni a tálibok jóindulatát, ehelyett differenciált megközelítést tart szükségesnek.

Egyfelől kérlelhetetlenül üldözni kell a terroristákat, másfelől késznek kell lenni a megbékélésre azokkal, akik erre hajlandóak, és mindezek mellett "szét kell zúzni a tálib lázadók társadalmi támogatottságát".

Ez utóbbihoz "a lakosság szívét és eszét megnyerő" polgári projektekre van szükség - folytatta, és hangsúlyozta, hogy "olyan tekintélyes tálibokat kell találni, akik ezt a társadalmi megbékélési folyamatot vezetni tudják". Megjegyezte, hogy a projektekhez szükséges pénz felhasználását is ezekre a tekintélyes vezetőkre kell bízni.

A "megélhetési tálibokkal" kapcsolatban a brüsszeli tanácskozáson szóba került a máktermesztés, ópium-előállítás problémája. Erről Rogozin azt mondta: az Egyesült Államok lekicsinyli annak a jelentőségét, hogy a heroin alapanyagának az eladásából a tálibok hatalmas pénzekre tesznek szert, amiből fegyvereket vásárolnak. Az amerikaiaknak - mondta az orosz NATO-nagykövet - sokkal inkább a kolumbiai kokaintermesztés okoz gondot, miközben Oroszországban évente 30 ezren halnak meg heroin-túladagolás következtében.

Gilles de Kerchove, az EU terrorellenes koordinátora idézte Richard Holbrooke amerikai Afganisztán-megbízott véleményét, aki szerint a tálibok pénzforrása csak kisebb részben származik a kábítószer-kereskedelemből, a pénz nagyobb része az öböl menti országokból, arab alapítványoktól érkezik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását