2024. április 28. - Valéria

Előzetesben a nemzetvédelmi egyetem rektora

A bíróság megerősítette, hogy D. László a másik, csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsított Szabó János rektor mellett a befolyással üzérkedés miatt indított eljárásban
2010. február 18. csütörtök 17:00 - HírExtra
A Budai Központi Kerületi Bíróság Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát csütörtökön helyezte előzetes letartóztatásba. A büntetőügyben a három gyanúsított közül D. Lászlót is előzetes letartóztatásba helyezték - olvasható a bíróság honlapján.

Zamecsnik Péter, a rektor ügyvédje a bíróság épületében újságíróknak elmondta: a bíróság az eljárás befolyásolásának, meghiúsításának veszélye miatt rendelte el a március 18-ig szóló előzetes letartóztatást.

A rektor mellett a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a másik, őrizetben lévő gyanúsítottat. A határozat ellen mindkét gyanúsított fellebbezett.

Ihász Sándor fővárosi főügyész a Magyar Televízió Este című műsorában szerdán arra a kérdésre válaszolva, hogy meg tudja-e erősíteni az MTV azon értesülését, mely szerint az ügy őrizetbe vett másik gyanúsítottja Dejcző László, a DHL Freight ügyvezető igazgatója, azt mondta: "meg tudom erősíteni, bár a nevet nem mondom".

A rektor, aki a Magyar Tudományos Akadémiának is tagja, a bíróság előtt rövid vallomást tett. Zamecsnik Péter tájékoztatása szerint ebben ártatlanságát hangoztatta, s elmondta: jóhiszemű, "jószolgálati" közreműködő volt, segíteni akarta a nemzetközi szállítmányozási céget, hogy az ott felmerült cselekmények ne kapjanak sajtónyilvánosságot. Ezt azért tette, mert ezzel a céggel egyébként kapcsolatban állt - vallotta a rektor.

Az ügyben meggyanúsították a DHL nemzetközi szállítmányozási cég egyik vezetőjét is, ő a gyanú szerint segítségére volt a rektornak. A gyanúsításban az áll, hogy a DHL-nél dolgozó ember információkkal segítette a rektort, de ezzel kapcsolatban már kiderült - Zamecsnik Péter közlése szerint -, hogy azokat az információkat, amelyekről szó van, az internetről, a DHL honlapjáról is le lehet tölteni.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a DHL és a rektor már előzőleg is kapcsolatban álltak, mivel az egyetemnek próbált Szabó János támogatást szerezni a szállítmányozási cégtől.

Az ügynek van egy harmadik gyanúsítottja is, aki szabadlábon védekezhet. Ezzel kapcsolatban az ügyvéd annyit közölt, hogy egy "vidéken élő, jól informált" emberről van szó, aki - az információk szerint - tájékoztatta a rektort a szállítmányozási cégnél felmerült cselekményekről.

A büntetőeljárást február 4-én rendelték el, azt megelőzően operatív eszközökkel felderítést végeztek a hatóságok, vagyis megfigyelték a rektort már a múlt év októberétől - mondta Zamecsnik Péter.

A nyomozók kedden tartottak házkutatást több helyen, így a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen is, majd kezdeményezték az intézmény rektorának, illetve egy másik érintettnek az előzetes letartóztatását.

Bartha László, az NNI szóvivője korábban megerősítette azt a lapértesülést, amely szerint a rektor az őrizetbe vételkor ellenállt és megsérült. Mint mondta, a rektor könnyebb hámsérülést szenvedett a homlokán, de panasszal nem élt az őrizetbe vétel ellen.

Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője szerdán a TV2 Mokka című műsorában megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rektor azzal kereste meg a céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet "pozitív irányba befolyásolni". Cserébe azt kérte, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre.

A DHL nemzetközi szállítmányozási cég szerda este az MTI kérdésére rövid közleményben azt írta: "a DHL Supply Chain megerősíti azt a tényt, hogy alkalmazottait érintő állításokkal keresték meg a céget bizonyos szolgáltatásokért cserébe 2009 augusztusában, és hogy egy a cégtől független külső személyt a rendőrség ezekkel az állításokkal összefüggésben őrizetbe vett".
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását