2024. május 14. - Bonifác

Együttműködés az Éghajlatvédelmi Kerettörvény sikeréért

A Klíma Klub, mint a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Energia-Klíma munkacsoportjának tagja részt vett az Éghajlatvédelmi Kerettörvény szakmai előkészítésében, mely törvény célja többek között, hogy Magyarországon az 1990-es bázisévhez viszonyítva a széndioxid és egyéb üvegházhatású gázok 2020-ig negyven százalékkal, 2050-ig pedig nyolcvan százalékkal csökkenjenek.
2010. február 18. csütörtök 10:25 - HírExtra
A Klímatörvényként is ismert törvény sikeréhez kiemelten fontos, hogy mind a lakosság, mind pedig a vállalati szféra együttműködjön, részt vegyen közös egyeztetéseken, és lehetőséget kapjon a törvénnyel kapcsolatos javaslatainak megvitatására.
A Klíma Klub 2010. január 15.-én Szentendrén az érintettek jelentős csoportját, Magyarország legnagyobb széndioxid kibocsátó vállalatait hívta össze, hogy ismertesse az Éghajlatvédelmi Kerettörvény várható hatásait, és összegezze a vállalatok véleményét, melyet még a törvény véglegesítése előtt továbbított a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács részére.

Varga Dávid, a Klíma Klub titkára nyilatkozatában elmondta: „Örültünk, hogy az ipar és a környezetvédelmi törekvések között létrejött egy párbeszéd, hiszen kiemelten fontos, hogy minden réteg a saját lehetőségeihez képest a lehető legaktívabban részt vegyen a környezettudatosság, és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos törekvésekben. Ehhez mindenekelőtt közös párbeszédre egy együttműködésre van szükség.”

A januári munkaértekezleten Láng István akadémikus, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke ismertette a törvény által megfogalmazott keretszámokat a jelenlévő nagyvállalati és ipari szektor képviselőivel, akikben a számok hallatán nem az ellenkezés, hanem pozitív együttgondolkodás és konstruktív hozzáállás alakult ki.
Az Éghajlatvédelmi Kerettörvény a jelenlegi keretszámokkal elfogadásra kerülhet még ebben a kormányzati ciklusban, míg a célok megvalósításához szükséges pontos útitervek kidolgozásában további egyeztetésekre lesz szükség.

A most pénteken megrendezésre kerülő II. Magyarországi Klímacsúcs egyedülálló lehetőséget ad a magas rangú politikai, gazdasági, tudományos és civil szervezetek képviselőinek, hogy nézeteiket kifejthessék az éghajlatváltozással kapcsolatban és megvitassák, milyen lépésekre van szükség egy fenntarthatóbb jövő elérése érdekében. A konferenciát már most komoly érdeklődés övezi, hiszen többek között részt vesz Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, Láng István a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke, Greg Dorey Brit nagykövet, illetve Jos Delbeke, az EU Környezetvédelmi Bizottságának főigazgatója is.

Háttérinformáció

2009 februárjában alakult meg Budapesten Nonprofit Közhasznú Kft-ként a Klíma Klub, amely az egész Földet fenyegető éghajlatváltozás lefékezését, káros hatásainak megelőzését tekinti céljának. Céljai között szerepel továbbá az ivóvíz-védelem, valamint a kihalással fenyegetett állatfajok és növények védelme. Ezeket a célokat a politikai, a gazdasági és a tudományos élet, valamint a civil szervezetek képviselői közötti párbeszéd előmozdításával, a sajtó támogatásával, a közvélemény mozgósításával, valamint önálló, az éghajlatvédelmet előtérbe helyező és a lakosságot megmozgató akciókkal kívánják elérni.

Forrás: HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását