2024. május 10. - Ármin, Pálma

Líbia és Svájc közel áll a vízumvita lezárásához

Líbia és Svájc készen állnak a konfliktusuk rendezésére, amely újra megnyitná az utat az európaiak líbiai beutazásához - mondta a két fél között közvetítő olasz külügyminiszter szerdán.
2010. február 17. szerda 20:36 - HírExtra
Franco Frattini Rómában nyilatkozott, miután tárgyalt líbiai kollégájával, Músza Kúszával. Frattini előző este telefonon beszélt Micheline Calmy-Rey svájci külügyminiszterrel, aki elmondta, Bern hajlandó feloldani a 186 líbiaira kirótt beutazási tilalmat, ha Tripoli szabadon engedi a 2008-ban letartóztatott két svájci üzletembert. Őket Líbia megtorlásul vette őrizetbe azt követően, hogy Genfben inzultus érte Moammer el-Kadhafi államfő fiát.

A két ország közötti konfliktus már érintette az Európai Uniót is, mert Svájc - bár nem tagja az uniónak - része az úgynevezett Schengen-övezetnek, amelyen belül nincs határellenőrzés. Líbia ugyanis a svájci korlátozásra válaszul az elmúlt napokban megtagadta a beutazási vízum kiadását a schengeni országok állampolgárainak, amiért több uniós ország Svájcnak tett szemrehányást. A tagállamok képviselői csütörtökön egyeztetnek a kérdésről Brüsszelben és a hivatalos álláspontot a külügyminiszterek jövő hétfői ülésükön alakítják ki.

Frattini megjegyezte, hogy a líbiai tilalom nem minden országot sújtott egyformán - így például az elmúlt 24 órában minden beutazni akaró olasz állampolgár beléphetett Líbiába. Hasonlóról számolt be a római tárgyalásokba bevont máltai külügyminiszter is, Tonio Borg.

Músza Kúsza szerdán továbbutazik Madridba, hogy tárgyaljon az EU soros spanyol elnökével is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását