2024. május 2. - Zsigmond

Nyomást gyakorolnak Görögországra

Erős nyomást gyakoroltak Görögországra az uniós partnerek az EU-pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácskozásán, hogy Athén tegye meg a szükséges korrekciós lépéseket adósságválságának megoldása, és egyben az euró stabilitásának megőrzése érdekében.
2010. február 16. kedd 12:46 - HírExtra
Ahogy hétfő este az euróval fizető 16 ország képviselői, úgy másnap a közös valutaövezeten kívüli EU-államok szakminiszterei is úgy vélekedtek, hogy Görögországnak egy hónapon belül újabb büdzsékiegyenlítő intézkedéseket kell hoznia, ha brüsszeli megítélés szerint nem kielégítő a költségvetési hiány lefaragásának üteme. Ezeknek a kiegészítő intézkedéseknek "fajsúlyosaknak" kell lenniük - fogalmazott a tanácskozásra érkezve Anders Borg svéd pénzügyminiszter.

Szerinte "amit eddig láttunk, az nem elegendő". Borg megerősítette, hogy Stockholm - miként London is - úgy látja: erős ellenőrző szerepet kell kapnia a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a görög gazdaságpolitika szoros figyelemmel kísérése érdekében.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminiszterek "klubjának" elnöke az IMF lehetséges szerepéről azt mondta, hogy az csupán technikai jellegű segítségnyújtásra korlátozódhat. Szerinte a Valutaalap szakértőket küldhet Görögországba. Az IMF megtervezheti a válságból való görög kilábalás menetrendjét, de ennél nagyobb szerepet, konkrétan pénzkölcsönzést Juncker szerint nem vállalhat.

A luxemburgi kormányfő - az egyik legtekintélyesebb európai politikus - úgy vélekedett, hogy az érdemibb IMF-szerepvállalás gondolata "abszurd", és csak az euróval szemben ellenséges "angolszász hangok" szítják. "Ha Kaliforniának refinanszírozási gondjai lennének, az Egyesült Államok nem fordulna az IMF-hez" - mondta Juncker.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását