2024. május 21. - Konstantin

Ókori szőlőprést ástak ki

Szokatlan alakú, ezernégyszáz éves szőlőprést tártak fel Izraelben: a borászati eszköz kivételesen nagy méretű és magas műszaki színvonalat képvisel.
2010. február 15. hétfő 18:52 - HírExtra
A 6,5 méterszer 16,5 méteres nyolcszögletű présre Izrael déli részén, Jeruzsálemtől és Tel-Avivtől egyaránt 40 kilométerre bukkantak az Izraeli Régészeti Hatóság archeológusai. "Ez egy VI-VII. századi település ipari negyede lehetett. Maga a település egy mezőgazdasági régió kellős közepén feküdt" - magyarázta Uzi Ad ásatásvezető régész.
Ebben az időszakban az egész térség a bizánci birodalom része volt.

"A szőlőprés mérete arra utal, hogy ipari méretű borkészítés folyt itt, vagyis nem helyi fogyasztásra szánták. Vélhetően a terméket a korabeli egyik nagy borpiacra, Egyiptomba szállították, vagy esetleg Európába" - vélekedett Ad.

"Ez egy komplett szőlőprés, amely a korabeli igen magas műszaki színvonalról tanúskodik. Ez a tudás nemzedékről nemzedékre öröklődött" - hangsúlyozta. Egy hasonló borprésre korábban a helyszíntől 20 kilométerre, Askelontól északra bukkantak.

Mint a régész kifejtette, nem praktikus a must gyűjtésére szolgáló kádak alakja, mivel az üledék lerakódott a sarkokban. Valószínűleg esztétikai okokból tértek el a gyűjtőkádak esetében a megszokott kör- vagy négyszögletes alaktól.

Eredetileg a berendezés 15 méterszer 16,5 méteres lehetett. A szőlő a központi mozaikpadlón halmozták fel, itt végezték a fürtök taposását is. A szőlőlé a mozaikpadlóról az elosztókádba csorgott, innen pedig a két gyűjtőkádba jutott.

A központi taposótér közelében feltártak négyszögletes területeket, amelyeket eredetileg szintén mozaik borított. A régészek feltételezése szerint a leszüretelt fürtöket taposás előtt itt raktározták, és néha itt kezdődött a szőlő erjedése is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását