2024. április 23. - Béla

Kezdődik a nyári színházi évad

A Szabadtéri Színházak Szövetségének kilenc tagja több mint 30 bemutatót tart ezen a nyáron, és összesen 300 előadással várja a nézőket. A Zalai Nyári Színházak vezetői nem tudtak jelen lenni a sajtótájékoztatón, így Pócza Zoltánnal üzenték: az egervári v
2008. június 18. szerda 06:48 - Hírextra
Tavaly 250 ezren látták előadásaikat, és azt remélik, kedvező időjárás esetén idén is legalább ennyi nézőjük lesz - közölte Gedeon József, a Szabadtéri Színházak Szövetségének keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A szövetség vezetője beszámolt a színházi törvény folyamatban lévő egyeztetéséről is: "nem fogadtuk el, ahogyan a korábbi változatokban említettek minket, de az utóbbi verzió már sokkal bővebben foglalkozik velünk. Abban a sajátos helyzetben vagyunk, hogy nincsen fejkvótánk, nincs fix állami támogatásunk, hanem minden fillérért pályáznunk kell".

Gedeon József a kulturális pályázati rendszert kritizálva megjegyezte: "mikor februárban-márciusban meghirdetjük a műsorainkat, sokszor még egy forint biztos pénzünk sincs, így mindig csak az elmúlt évi költségvetésre építve tudjuk megtervezni a következő évadokat, ami nagyon rizikós. Van olyan pályázat, amelynek a beadási határideje ennek a hétnek a vége, és döntés majd júliusban születik róla".

Az Esztergomi Nyári Fesztivál ebben az évben új helyszínt avat fel, így augusztus 15-én a bazilika előtti lépcsősoron láthatja majd a közönség Szentpéteri Csilla és a Száztagú Cigányzenekar közös koncertjét - árulta el az Esztergomi Várszínház művészeti igazgatója, Horányi László
"A másik nagyobb szabású rendezvény az Állami Népi Együttes műsora lesz, míg a Várszínház programjából számomra az egyik legkedvesebb a szabadkai teátrummal közösen bemutatott Szomorú vasárnap című előadás" - vallotta be a művészeti igazgató, majd hozzátette: a gyerekeket is számos program várja, hetedik alkalommal rendezik meg például az Esztergomi Bábos Tábort.
"A Határon Túli Magyar Színházak XX. Fesztiválján 24 társulat 58 előadását láthatja a közönség Kisvárdán" - érzékeltette a programsorozat jelentőségét Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház igazgatója.

A fesztivál versenyprogramját összeállító Szűcs Katalin Ágnes érdekességként említette, hogy tíz kortárs szerző darabja is bekerült a programba, sőt helyben is születik egy előadás: Gyarmati Kata a helyszínen ír darabot, melyet az utolsó napon mutatnak be.

"A Kőszegi Várszínház abban különleges, hogy a város közepén működik, nemcsak a fellegvárban, hanem a teljes történelmi városmag területén" - fogalmazott az intézmény igazgatója.
Pócza Zoltán elmondta, hogy a 2008-as Reneszánsz évhez kapcsolódik a Királyi kaland című produkció ősbemutatója. "Mikszáth Kálmán Szelistyei asszonyok című novellájából írt darabot Makk Károly és Lőkös Ildikó, ehhez Lackfi János írt fantasztikus verseket és Sebő Ferenc nagyon jó muzsikát" - beszélt a produkcióról.

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója a Regionális Összművészeti Központnak helyet adó Reök-palotába is meghívta a fesztivál minden látogatóját. "A palota üzemeltetését is ránk bízta a város vezetése, így egy fantasztikus összművészeti központ jöhetett létre, amely képzőművészeti kiállításoknak, szobaszínháznak, operaszalonnak, beszélgetéseknek ad otthont. A 2007. augusztusi nyitás óta 35 ezren fordultak meg ebben a gyönyörű, szecessziós épületben" - jegyezte meg.

"A megszokott komolyzenei, jazz-, folk- és színházi programokból két nemzetközi produkció emelkedik ki idén" - fogalmazott Závodszky Zoltán. Mint a Szentendrei Teátrum ügyvezető igazgatója elmondta, ezek egyike a francia Le Phun és a Krétakör közös utcaszínházi projektje: "az Európai Unió soros elnökségére készülve a franciák minden tagállammal egy kulturális tandemprojektet hoznak létre, Magyarországgal a Kurázsi papa című előadást, mely Szentendrén készül majd el, és az ősbemutatója is itt lesz".

"A Reneszánsz évhez és a városban nagyon fontos délszláv hagyományokhoz is kapcsolódik Marin Drzic Dundo Maroje című vígjátékának bemutatója, melyre a szerző születésének 500. évfordulóján kerül sor, Vidnyánszky Attila rendezésében" - beszélt másik nagy nemzetközi projektjükről.
Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház igazgatójának beszámolója szerint három helyszínen több mint 100 programmal várják a közönséget: előadásaik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Városmajorban és idén először margitszigeti Szent Margit romoknál kapnak helyet.

"Nálunk lesz a Broadwayen is nagy sikerrel játszott, A vörös Pimpernel című musical hazai premierje, míg az operák közül ezúttal a Bánk bánt és a Manon Lescaut-t mutatjuk be a Margitszigeten. Eklektikus megoldásban állítjuk színpadra Shakespeare, illetve Gounod Rómeó és Júliáját, mely izgalmas kísérlet lesz" - árulta el.

"Folytonosan bizonyítanunk kell, mivégre vagyunk: a mi fesztiválunk egy térség életében tölt be fontos szerepet" - beszélt a Zsámbéki Színházi Bázisról Mátyás Irén. A nonprofit szervezetként működő fesztivál igazgatója programjaik közül a Fortedanse-szal közösen létrehozott, Horváth Csaba által rendezett, Evangélium című produkciót emelte ki.

"Négy éve indult a Gyulai Várszínházban a Shakespeare Fesztivál, ahol olyan előadásokat láthatnak a nézők, amilyeneket sehol máshol az országban: a litván Meno Fortas társulat harmadszor látogat a fesztiválra, ezúttal a Macbeth-et hozzák el Gyulára. Érdemes megnézni a Ryutopia Színház előadását, mely a Téli rege színrevitelében a klasszikus shakespeari hagyományokat vegyíti a japán No színház tradícióival. Első külföldi turnéja alkalmából ellátogat Gyulára a Shakespeare's Globe Theatre, de látható lesz többek között a Krétakör hamlet.ws című előadása is" - emelt ki néhányat programjaik közül Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását