2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A szögedi öltözködés szakkönyve

Könyv jelent meg a szegedi öltözködés történetéről - tájékoztatta az MTI-t Medgyesi Konstantin, a kötetet kiadó Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense hétfőn. Katkóné Bagi Éva az intézmény munkatársa, Így öltözködött a "szögedi nemzet" a szabóipar dicséretére
2007. december 24. hétfő 15:50 - Hírextra

A könyv ahhoz a viselettörténeti kiállításhoz kapcsolódik, amely a csongrádi megyeszékhelyen a Fekete Ház emeleti termeiben nyílt meg 2006 májusában. A bemutató a szegedi öltözködési kultúra változásait követi nyomon a XIX. és a XX. században. A kiállítás rendezői szabóműhelyeket is kialakítottak, ezek anyagát Ördög Ferenc gyűjtő, szabómester bocsátotta a múzeum rendelkezésére. Az adományt Ördög Ferenc idén augusztusban újabb anyaggal egészítette ki, teljes, nagy értékű gyűjteményét a Móra Ferenc Múzeum Történeti Osztályának adta.


A Dömötör Mihály fotóművész felvételeivel és nagy mennyiségű archív fotóval illusztrált kötet nem csupán kiállítási katalógusként szolgál, hanem szakirodalomként is forgatható. A kötet végén viseleti szótár segíti az eligazodást az utóbbi évszázad ruhanevei között.


Visszatekintés fejezetében tematikus áttekintést ad 20. század viselettörténetéről: Parasztpolgárok, iparosok a 20. század fordulóján; Belvárosi divathölgyek; Urak a belvárosban; A magyar díszöltözet továbbélése; Gyermekek. A további fejezetcímek: Barangolás a kiállításban; Szabóműhelyek Szegeden a 20. században; A varrás munkaeszközei; Szegedi szabók a 20. század első felében; Kalaposok a 20. század első felében; A viseletek restaurálása; Dél-alföldi viseleti szótár.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását