2024. május 2. - Zsigmond

Négy sérültje van a robbantásos támadásnak

Négy ember megsérült egy rendőr elleni robbantásos merényletben a zömében albánok lakta dél-szerbiai Bujanovácon - jelentették be Belgrádban.
2010. február 15. hétfő 14:20 - HírExtra
A robbanószerkezetet a rendőrnek egy kávézó előtt álló gépkocsija alatt helyezték el, s a pokolgép akkor lépett működésbe vasárnap késő este, amikor a rendőr feleségével beszállt az autóba. Blerim Mustafa súlyosan, a felesége, és két, a gépkocsi mellett épp akkor elhaladó lány pedig könnyebben megsérült. Ivica Dacic szerb belügyminiszter terrorista támadásnak nevezte az etnikai feszültségtől sújtott országrészben elkövetett bűncselekményt. Koszovói albánokat vádolt miattuk, akik szerinte el akarják rettenteni nemzettársaikat attól, hogy a helyi rendőrségnél dolgozzanak.

A belgrádi kormány nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a Koszovóval határos körzetben a rendőrségnél nagy számban legyenek albánok. A Macedónia és Koszovó közti háromszögben 60-70 ezer albán él egy tömbben.

A közülük kikerült terroristák, akik Presevo, Bujanovac és Medvedja Felszabadítási Hadseregének nevezték magukat, 2000 ősze és 2001 tavasza között számos aknavetős támadást hajtottak végre, rendőrőrsöket támadtak meg azzal a szándékkal, hogy kivívják az általuk Kelet-Koszovónak nevezett terület elszakadását Szerbiától. A NATO határozott közbelépésére volt szükség ahhoz, hogy a harc befejeződjön.

A vidék azóta is feszültséggel terhes. Tavaly július elején Bujanovac környékén kézi gránátvetővel lőttek szerb rendőrökre, s egy rendőr súlyosan, egy könnyebben megsebesült. Rá egy hétre Presevóban két személy megsebesült, mert bombát robbantottak egy olyan házban, amelyben a rendőrség és a csendőrség tagjai laknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását