2024. április 29. - Péter

Itt a tigris éve!

Kínában égzengéssel, petárdák és tűzijátékok ropogásával csodálatos, lélegzetelállítóan sokszínű égre rajzolt képekkel, formákkal, gömbökkel, csóvákkal, arany és ezüst, vagy éppen piros felszökő és aláhulló szikrafüzérek látványával beköszöntött az újév, s vasárnap megkezdődött a tavaszünnep.
2010. február 14. vasárnap 20:03 - HírExtra
Pekingben szinte nincs olyan utca, ahol ne lőnének fel az ilyenkor felállított bódékban vásárolt tűzijátékokat, vagy ne játszanának velük. Vasárnapi tájékoztatás szerint a fővárosban hajnali egy óráig 52 sérülésről érkezett bejelentés, ami 44 százalékos emelkedés a bivaly évének tavalyi kezdetéhez képest, de jelentés szerint valamennyi könnyebb sebesülés volt, nem volt halálos baleset, senkinek a szemét nem kellett eltávolítani, vagy bármelyik testrészét amputálni.

A különböző kórházakban és elsősegélynyújtó helyeken szombaton éjszaka városszerte összesen 13 ezer orvos állt készenlétben. A tűzoltókat 34 tűzesethez riasztották, ami az elmúlt ötven év átlagánál 24 százalékkal kevesebb.

A "szilveszter" éjszakáját aki csak tehette, családtagjai körében töltötte, evett, ivott, ajándékozott, és nézte a központi televízió (CCTV) mindig népszerű gálaműsorát. Majd miután kipihente magát, az év első napján felkerekedett, és családostul elindult valamelyik parkba, templomi vásárba, hogy ott előadásokat, akrobatákat, oroszlántáncot nézzen, vásároljon, szórakozzon.

A Jüanmingjüan (Yuanmingyuan) régi nyári palota területén Pekingben az idén először rendeznek tavaszünnepi vásárt. Ez csak egy a látogatható legalább kéttucatnyi hasonló fővárosi rendezvényből.

A Peking északnyugati részén fekvő hatalmas parkot a fagyos időben, metsző szélben is rengeteg ember kereste fel. Az MTI tudósítója azonban a környezeten kívül itt semmi "rendkívülit", az ilyenkor szokásos parki kínálattól eltérőt nem tapasztalt: a hömpölygő tömeg vonul a kijelölt útvonalon, időnként megáll, ha kedve van célba dob vagy célba lő, ügyességi játékokra fizeti be csemetéjét, vagy a barátnőjét. A nyeremények többnyire hatalmas plüss állatok, macik, piros szívek.

Egy másik részen étel- és italárusok hívogatnak; vattacukor, pálcikára szúrt kolbász és hasonlók kaphatók. Útközben kis asztalra kirakott ajándéktárgyakat árulnak. Van, aki - jobb híján - gyerekét kosztümös vidékiek cipelte gyaloghintóval járatja körbe-körbe, miközben az alkalmi zenészek adják hozzá az ütemet. Kétperces kör a porban egy fa alatt: 20 jüan, kevesebb, mint 60 forint.

Ebben a közel kéthetes időszakban - mivel a tavaszünnepet közvetlenül a lampionünnep követi - az ország majd' minden településén valami hasonlót rendeznek. Vetélkedők, játékok, színi és vásári előadások szórakoztatnak, ahol mutatványosok, operaénekesek, akrobaták lépnek fel. Az árusok pedig portékáikat kínálják.

Vannak kínaiak, akik az év első napján templomba mennek. Ki taoistába, ki buddhistába. Ott imádkoznak, füstölőt égetnek, pénzt adományoznak: jó egészségért, gazdagságért, vagy éppen szerelemért, gyermekáldásért, hosszú életért fohászkodnak.
A kínai főváros útjai ilyenkor feltűnően "járhatókká" válnak, a szolgáltatások csak hiányosan vehetők igénybe, sok kis étterem, bolt, mosoda bezárt, vagy mert az alkalmazottakat ilyenkor haza kell engedni, vagy mert maga a tulaj vidéki.

Vasárnapi hírek szerint az idén a január 30. és március 10. közötti időszak első 15 napján a vasút már közel 71 millió utast szállított, majdnem 710 ezerrel többet, mint tavaly ilyenkor. Becslések szerint a negyven napban két és fél milliárdot is meghaladó számú utazást bonyolítanak majd le az országban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását