2024. április 29. - Péter

Brutális robbantás Indiában

Kilencen meghaltak és ötvenheten megsebesültek szombaton, miután pokolgép robbant Púna nyugat-indiai város egyik zsúfolt éttermében.
2010. február 14. vasárnap 14:54 - HírExtra
Hindu nacionalista vezetők másnap már a jövő hétre kitűzött indiai-pakisztáni béketárgyalások lemondását követelték. A robbanás egy nemrégiben felújított meditációs központ közelében található, Német Pékség nevű étteremben történt a Mumbaitól (Bombay) 200 kilométerre délkeletre fekvő városban. Palaniappan Csidambaram indiai belügyminiszter közölte: a robbanást pokolgép okozta. A miniszter szerint a kilenc halott között egy külföldi van, de egyelőre nem tudni, milyen állampolgár.

Egy magas rangú rendőrtiszt úgy tájékoztatott, hogy a halottak között hat indiai van, három halottat még nem azonosítottak, és lehet köztük egy külföldi is. Tíz külföldi sebesült meg, köztük irániak, szudániak, nepáliak, egy-egy tajvani és német - tette hozzá.

Belügyi illetékesek előzőleg elmondták, hogy az egyik pincér egy otthagyott hátizsákra lett figyelmes, és feltehetően akkor történt a robbanás, amikor megpróbálta kinyitni. A detonáció következtében az épület és a közeli üzletek súlyosan megrongálódtak.

A robbanás akkor történt, amikor India és Pakisztán között enyhülni kezdett a viszony. A két ország megállapodott, hogy február 25-én tárgyalásokat tartanak Újdelhiben, az első hivatalos megbeszélést a 2008-as mumbai merényletek óta.

Az ellenzéki párt egy másik vezetője, Árun Dzsajtli követelte, hogy India ne kezdje újra a béketárgyalásokat, amíg Pakisztán hagyja, hogy terroristák a területét használják bázisnak, és nem bünteti meg a mumbai merényletek résztvevőit. Szomanahalli Mallaiah Krisna indiai külügyminiszter kijelentette: megvárja a merényletről szóló szakértői jelentést, mielőtt reagálna az ellenzéki követelésére.

Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő vasárnap újságírókhoz szólva elítélte a púnai merényletet. "Elítéljük a terrorizmus minden formáját és megnyilvánulását - mondta. - Jó kapcsolatokat kívánunk fenntartani Indiával, és azt óhajtjuk, hogy a tárgyalások meggyőző eredményt hozzanak."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását