2024. május 7. - Gizella

H1N1: az USA-ban 12 ezer a halottak száma

Az Egyesült Államokban vélhetően mintegy 12 ezren haltak meg új influenzában, az áldozatok között 1800 volt a gyerek - közölte pénteken a szövetségi betegségmegelőzési központ (CDC).
2010. február 12. péntek 22:00 - HírExtra
A tavaly áprilisban kezdődött H1N1-járvány következtében nagyjából ugyanannyi ember került kórházba, mint a hagyományos influenzák esetében. Az új típusú vírus elsősorban gyerekeket és fiatal felnőtteket betegített meg, szemben a hagyományos vírusokkal, amelyek főleg időseket támadnak meg. A CDC becslése szerint január 16-ig 57 millióan kapták meg a H1N1-fertőzést, és 257 ezer embert kezeltek kórházban.

A CDC ezúttal tág határok között adta meg a becsült adatokat. Így lehetséges, hogy míg január közepén 16 ezer halottról jelentett, most csak 12 ezerről, ami a körülbelüli 8 ezres minimum és 17 ezres maximum adat középértéke. Ugyanígy jött ki a fertőzöttek száma, itt a minimumérték 41, a maximum 84 millió. A kórházba kerültek esetében 183 ezer, illetve 378 ezer a két szélsőérték.

A központ közölte, hogy az októberi fertőzési hullám tetőzése óta folyamatosan csökkent a megbetegedések száma, és már több mint egy hónapja az 50 szövetségi állam egyikében sem lehet kiterjedt járványról beszélni.

Egy hagyományos influenzajárványban évente 36 ezren halnak meg a több mint 300 milliós népességű Egyesült Államokban, a halottak 90 százaléka 65 évesnél idősebb.

A CDC egy hete arról számolt be, hogy lecsengeni látszik a H1N1-járvány, miután négy hét óta egy államban sem történtek tömeges megbetegedések. William Schaffner, a nashville-i Vanderbilt Egyetem orvosprofesszora akkor úgy fogalmazott, a járvány fél lábbal már a sírban van. Véleménye szerint nagyon valószínűtlen, hogy a H1N1 újabb hullámban támadjon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását