2024. május 6. - Ivett, Frida

MSZP: Csiba Gábor kórházigazgató megsértette a megállapodást

Kökény Mihály szerint Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, kórházigazgató, megsértette a kormány és a kórházi szervezetek között kötött tavaly őszi megállapodást azzal, hogy csütörtökre zöld zászlós felhívást kezdeményezett.
2010. február 11. csütörtök 14:10 - HírExtra
A szocialista országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a tavalyi megállapodás értelmében - amelyet a Csiba Gábor vezetette szövetség is aláírt - csak akkor folytatják az akkor elkezdett figyelemfelhívó akciókat, ha a kormány nem teljesíti az egyezségben foglaltakat.

Mivel a kabinet maradéktalanul végrehajtotta a dokumentumban rögzítetteket, a csütörtökre hirdetett zöld zászlós felhívás nem más, mint politikai hangulatkeltés - értékelte Kökény Mihály.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke tételesen cáfolta azokat az állításokat, amelyeket Csiba Gábor, a szövetség elnöke és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója a zöld zászlós akció indokaként emlegetett.

Ellentétben a kórházigazgató által elmondottakkal, miszerint 2006 óta folyamatosan csökken a gyógyításra szánt pénz, az elmúlt nyolc év szocialista-liberális kormányai alatt az első időkben duplájára nőtt az egészségügyi közkiadások mértéke - mondta Kökény Mihály, hozzátéve, hogy 2006-tól ugyan nem nőtt, de nem is csökkent a finanszírozás.
Ugyanakkor - folytatta - idén hat százalékkal nőtt a gyógyító-megelőző kassza előirányzata a tavaly októberi kórházi szövetségekkel folytatott tárgyalások és megállapodásnak köszönhetően.

Ezt a megállapodást a kormány maradéktalanul betartotta, hiszen a szövetségek által kért 25 milliárd forint helyett a kormányzat összesen 50 milliárd plusz forrást biztosított az ellátására - jelentette ki Kökény Mihály.

Nem igaz az az állítás sem - mondta a politikus -, hogy a finanszírozási nehézségek miatt a "végtelenségig" nőnek a várólisták, hiszen az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján fellelhető, kórházak által leközölt adatokban sem növekvő, sem csökkenő tendenciát nem lehet megfigyelni.

A közalkalmazottak bérkiegészítése kapcsán az MSZP-s honatya azt mondta, az erre szánt forrást sem a gyógyító ellátásra kapott pénzből kell az intézményeknek kifizetni, arra külön forrás állt rendelkezésre. "Azon azonban már lehet vitatkozni" - fogalmazott Kökény Mihály -, hogy a társasági formában működtetett kórházaknál nincs bérkiegészítés, de a kormánynak a közszféra szakszervezeteivel kellett megállapodnia, és az összegeket is ezek szerint tervezték.

Kökény Mihály szerint furcsa egy ilyen szolidaritási felhívásban, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, Mesterházy Attilát felelősségre vonja Csiba Gábor azzal a kijelentésével, hogy a kormányfő-jelölt politikai részlehajlással vádolja az orvosokat.
A szocialista országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban elmondta, a kormányfő-jelölt a magyar társadalom megosztottságára akarta felhívni a figyelmet, ami már begyűrűzött a munkahelyekre is. Átpolitizáltak az egészségügyi intézmények is, és az MSZP erre a rossz helyzetre már többször felhívta a figyelmet - emlékeztetett Kökény Mihály.

A kialakult helyzetért felelőssége van a legnagyobb ellenzéki pártnak, amely az utcára és a munkahelyekre "vitte" a politikát - mondta a szocialista politikus, hozzátéve, pártja úgy gondolja, hogy sem az orvosi rendelőkben, sem más munkahelyen nincs helye a politikának.

A bizottsági elnök szomorúnak nevezte, hogy Csiba Gábor, aki tagja a Borsod megyei közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának, a csütörtöki felhívását "politikai minőségében" tette.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását