2024. április 27. - Zita

Feljelentést tett a Fidesz

Újabb fordulatot vett a Magyar Hírlap által a Ferihegyi Utasterminál-fejlesztő Kft. ügyében indított cikksorozata: Schneller Domonkos, a Fidesz fővárosi képviselője különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett ismer
2008. március 17. hétfő 09:30 - Hírextra

A közvagyon elherdálása és a pénzügyminiszter - ezzel a címmel tartott tegnap sajtótájékoztatót a Legfőbb Ügyészség épülete előtt Schneller Domonkos, a Fidesz fővárosi képviselője. Állítása szerint birtokában van egy olyan dokumentum, amely azt bizonyítja, hogy az állam képviseletében Veres János pénzügyminiszter megállapodást kötött az akkor még állami tulajdonban levő Ferihegyi Utasterminál-fejlesztő Kft.-vel 2006. december 12-én. Ennek értelmében egy csaknem 1,7 milliárd forintos összeget az azóta már német tulajdonban levő Budapest Airport Zrt. helyett a FUF Kft. fizetett ki.

A Fidesz fővárosi képviselője szerint a FUF Kft. "a szerződés alapján 8,7 millió dollárt, azaz több mint 1,7 milliárd forintot utalt át a magyar államnak". Ezt az összeget nem a FUF Kft.-nek kellett volna kifizetnie a magyar államnak, hanem a BA Zrt.-nek. Mint ahogy azt már a Magyar Hírlap megírta, a magyar-kanadai tulajdonban lévő FUF Kft. fejlesztéseit, beruházásait (2A, 2B terminál) a kanadai fél finanszírozta. Ezt az összeget a BA Zrt. évről évre törleszteni tartozott a kanadai félnek. A kifizetéseket a BA Zrt. 2002 januárja után már nem teljesítette, s a kanadai fél részben ezért indított pert a magyar állam ellen. A washingtoni bíróság kötelezte a magyar államot, hogy 8,7 millió amerikai dollárnyi kártérítést fizessen meg a kanadai félnek. Az ügyben korábban kérdéseket juttattunk el a Pénzügyminisztériumhoz, amely szerkesztőségünknek nem, csak az MTI-nek válaszolt.

Azt állította, hogy a "BA Zrt. helyett a FUF Kft. nem teljesített kifizetést". Schneller hangsúlyozta, a birtokába került dokumentumban szereplő 8,7 millió dollár a mai közbeszéd nyelvére lefordítva körülbelül 15 ezer hallgató féléves tandíját fedezné, illetve 5,8 millió vizitdíj-befizetésnek felel meg. Mint mondta, magától adódik a kérdés: "Miközben a kormányzat azt kommunikálja, hogy nincs pénz a múlt vasárnapi népszavazás következményei miatt kiesett összegek pótlására, hogyan fordulhat elő az, hogy külföldi cégek helyett pénzt fizetnek ki a magyar adófizetők pénzéből? Ki a felelős mindezért, és vajon Veres János pénzügyminiszter miért gondolta azt, hogy a külföldi tulajdonban levő BA Zrt. helyett ezt a FUF Kft.-vel kell megfizettetni? Ki a felelős azért, hogy ilyen mértékben herdálják a magyar adófizetők pénzét?" E kérdések tisztázása és a felelősség kivizsgálása végett fordult az ügyészséghez az ellenzéki képviselő.

Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását