2024. április 29. - Péter

Egy százalékos visszaesés várható Magyarországon

Az idén 1 százalékkal csökkenhet, jövőre 3,1 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon éves szinten a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön bemutatott országjelentése szerint.
2010. február 11. csütörtök 14:20 - HírExtra
Rögzítik azt is, hogy a fenntartható gazdasági növekedés helyreállításához döntő jelentőségű strukturális reformok kellenek. A jelentés szerint Magyarországon, a GDP-arányos államháztartási hiány 4,1 százalék lehet. Az OECD magasabb hiánnyal számol, mint a kormány, amely 3,8 százalékos államháztartási deficitet tervez 2010-re.

Az OECD hangsúlyozza, hogy a fenntartható gazdasági növekedés beindításához határozott szerkezeti reformokra van szükség, és folytatni kell a költségvetés rendbetételét.

A reformok részeként egyebek között szigorítani szükséges a közbeszerzésre vonatkozó szabályokat, az egészségügyi rendszer hatékonyságának növelése érdekében pedig a kormánynak "konszenzusra kell törekednie a beteg által az orvosi ellátásért fizetendő hozzájárulás bevezetésének" kérdésében.

A következő kormánynak is - bármilyen politikai összetételű legyen - szigorú fiskális politikát kell folytatnia Magyarországon - mondta Pierre Beynet, az OECD országtanulmányokkal foglalkozó egyik csoportjának vezetője. Az OECD vezető munkatársa szerint a pénzügyi piacok érzékenyen reagálnak minden hírre, példaként Görögország és Portugália esetét hozta fel, ezért az ország külső kockázatait nagyobbnak ítélte a belsőknél.

Figyelmeztetett: mivel az idén Magyarországon önkormányzati választások is lesznek, az önkormányzatok szintjén túlköltekezés jelentkezhet. Közölte: Magyarország esetében új makrogazdasági pályával, új makromutatókkal idén tavasszal jelentkezik az OECD.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását