2024. március 29. - Auguszta

Aki hülye, haljon meg?

A dohányzás után az alacsony intelligencia a második a szívproblémák kockázati listáján - tették közé eredményüket szerdán brit kutatók.
2010. február 11. csütörtök 07:00 - HírExtra
A brit Orvosi Kutatási Tanács (MRC) által készített tanulmányból kiderül, hogy a szívbetegségek vezető kockázati tényezői: a dohányzás, az alacsony IQ és alacsony jövedelem, a magas vérnyomás, valamint a kevés mozgás.

A vizsgálatban 1145, a húsz évig tartó követés kezdetekor 55 év körüli férfi és nő adatait elemezték. Mint David Batty kutatásvezető elmondta, néhány valószínűsíthető mechanizmus megmagyarázhatja, miért növeli a szívbetegségek kockázatát az alacsony intelligenciahányados, köztük elsősorban az, miként viszonyul az egyén az "egészséges viselkedéshez".

Azok, akik figyelmen kívül hagyják vagy nem értik meg a tanácsokat, melyek a dohányzás kockázatáról, a megfelelő étrend és a mozgás előnyeiről szólnak, valószínűbben vannak nagy kockázatnak kitéve - írták a tanulmány szerzői az European Journal of Cardiovascular Prevention című szakfolyóiratban.

A szakemberek arra következtetnek a vizsgálat eredményeiből, hogy a népegészségügyi kampányokban érdemes lenne az élet korai szakaszára összpontosítani, amikor befolyásolható az IQ és megbirkózhatnak a szociális esélyegyenlőtlenséggel. Ezzel egyidejűleg pedig a kockázati tényezőkről szóló "üzeneteket" is egyszerűsíteni kellene.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását