2024. május 6. - Ivett, Frida

Több pénzt, de reformot is várnak a kórházak az új kormánytól

Ismét zöld zászlók a magyar kórházak homlokzatán. Az egészségügyi ellátók általános elégedetlenségének szimbólumai holnap épp a betegek világnapja apropóján, de továbbra is a kormány elvonásai miatt lengenek majd.
2010. február 10. szerda 16:59 - Nagy András
Ismét felkerülnek a zöld zászlók a magyar kórházak homlokzatára. Az egészségügyi ellátók általános elégedetlenségének szimbólumai holnap épp a betegek világnapja apropóján, ám továbbra is a kormány elvonásai miatt lengenek majd. A demonstrációról, az egészségügy helyzetéről Csiba Gábort, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökét kérdeztük.

A kórházegyesület elnökeként és a miskolci kórház igazgatójaként is arra kéri az intézményeket: a betegek világnapján tegyenek ki zöld zászlót, munkatársaik pedig viseljenek zöld szalagot, hogy ezzel hívják fel a figyelmet az ellátás tragikus helyzetére. A kormány szerint nem kéne riogatni a betegeket.

Politikai időszakban mindenki azt gondol amit akar, de nem az volt a cél, hanem az, hogy felhívjuk a figyelmet a betegek, a betegellátás és a betegellátók problémáira.

„A gyógyításra szánt pénz 2006 óta folyamatosan csökken” – írja felhívásában. Ehhez képest a szaktárca szerint idén 50 milliárd forint többletpénzt kaptak a gyógyító intézmények, továbbá a kórházak az 12 helyett 13 havi finanszírozásban részesülnek.

2009-hez képest 2010-ben valóban több lesz a pénz. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy mihez képest nőtt a kórházak 2010-es forrásösszege. A 2009-es siralmas évhez képest valóban nőtt a bevételünk, azonban még így is 30 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatunk, mint 2008-ban.

Idén először dobta be a betegnapi demonstráció ötletét?

Minden évben volt valamifajta megemlékezés. Egyébként érzem, hogy arra akar kilyukadni, hogy van e politikai szándék az akció mögött. (Csiba Gábor a BAZ megyei közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának is tagja – a szerk.)

Ráhibázott… Van politikai töltete a zászlólengetésnek? A kormányzat egyértelműen politikai hangulatkeltésről beszél.

Rossz az, aki rosszra gondol…

A miskolci kórház falán biztos kinn lesz a zöld zászló. Hol még?

Eddig hetven visszajelzést kaptam, de korántsem biztos, hogy minden, a demonstrációban részt vevő intézmény visszajelez.

Úgy tűnik, éppen ön az, akinek a legkevésbé van oka a panaszra, hiszen az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint az ön által vezetett intézmény január-februárban 3,8 milliárd forint OEP-finanszírozásban részesült, ami 41 százalékkal több a tavalyi év ezen időszakában kapott pénznél.

Így van, az év hátralevő részében pedig pontosan nyolc százalékkal fogok kevesebbet kapni, mint 2008-ban, azaz pontosan egy havi finanszírozással kevesebbet. És ez már biztos, mert az idei évre feketén-fehéren le van írva, hogy mennyi beteget láthatok el és ezért mennyi finanszírozásra vagyok jogosult. Holott már tavaly is tíz százalékkal több beteg volt, mint 2008-ban.

Slágertéma lévén, előbb-utóbb az egészségügy is felkerül a kampány forgószínpadára. Nem tart attól, hogy az ilyen akciók a nyugdíjvita szintjére süllyesztik az ágazatról szóló politikai diskurzust?

Mivel nem kampánytémaként dobtam be a felhívást, bízom benne, hogy a kampánylentkerék nem kapja föl.

Mit várnak, mit tegyen a kormány?

A jelenlegi már semmit.

És a következő? Reformot is kívánnak vagy csupán több pénzt?

Senki nem a reform ellen szól, csak az ellen, ha reform alatt pénzelvonást ért a hatalom. Magyarul kevesebb pénzből több beteg ellátását akarja megoldani. Reform alatt mi több pénz hatékonyabb elköltését értjük. Mindenképp több pénzre számítunk tehát, de természetesen ennek a hatékonyabb felhasználása egy strukturális átalakítást követel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását