2024. április 27. - Zita

De jó! A hiánycél tartható!

Tartható az idei, 3,8 százalékos GDP arányos, eredményszemléletű államháztartási hiánycél - erősítette meg Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke.
2010. február 10. szerda 15:40 - HírExtra
Az IMF és az EU delegációja a napokban végzi ötödik felülvizsgálatát Budapesten, a nemzetközi szervezetek által Magyarországnak nyújtott hitelcsomaggal kapcsolatos vállalásokról. A Magyar Nemzet internetes oldala szerdán azt írta, hogy értesülésük szerint az IMF delegációja úgy látja: további intézkedések nélkül nem tartható az idei évre megjelölt 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél: újabb, mintegy 250-300 milliárd forintos megszorító csomag nélkül az idei magyar deficit 1–1,2 százalékponttal lesz magasabb a tervezettnél.

Az mno azt írja: az IMF kockázatosnak tartja az áfa és a jövedéki adó teljesülését, de az ingatlanadó eltörlése nyomán keletkezett 50 milliárd forintos bevételkiesés pótlását sem látja biztosítottnak. A költségvetés kiadási oldalán a helyi önkormányzatok gazdálkodását, valamint az Út a munkához program fedezetét ítéli kérdésesnek az IMF, továbbá kockázatosnak tartja a tb-kassza tervezett hiányát, valamint a MÁV működésére szánt költségvetési támogatás összegét is.

Az előző vizsgálatot követően, tavaly év végén az IMF elismerően nyilatkozott Magyarország teljesítményéről.

James Morsink, az IMF tárgyaló delegációjának vezetője akkor reálisnak tartotta a 2010-es államháztartási hiánycél teljesítését és úgy vélte: 2010 második negyedévétől megindulhat a gazdasági növekedés Magyarországon.

A 20 milliárd eurós IMF-EU-Világbank pénzügyi csomagból még 5,7 milliárd euró hívható le ez év október elejéig. Eddig több, mint 14,2 milliárd eurót hívott le Magyarország, s a megállapodás alapján 2010. október 5-ig további 5,7 milliárd euró hívható le.

Ebből az összegből 3,7 milliárd euró az IMF hitele, további 1-1 milliárd euró az Európai Unió, illetve a Világbank által biztosított kölcsön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását