2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kéz a kézben az Európai Bizottsággal

Megszavazta kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) azt az állásfoglalást, amely az EP és az Európai Bizottság közötti együttműködés alapelveit, az erről később megszövegezendő keretmegállapodás fő tartalmi elemeit sorolja fel.
2010. február 9. kedd 14:37 - HírExtra
A két intézmény között végül megegyezés született, és az ezt tanúsító plenáris állásfoglalás után immár semmi nem áll annak útjában, hogy az EP megerősítse tisztségében a José Manuel Barroso vezette új bizottságot.

A keretmegállapodás előírja majd, hogy erősítik az EP szerepét az uniós intézményrendszeren belül, és hogy a bizottság a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanáccsal egyenrangú félként fogja kezelni a parlamentet.

Az EP jogkörének bővítése a tavaly december elsején hatályba lépett Lisszaboni Szerződés előírásain alapul, de az uniós intézmények közötti gyakorlati munkakapcsolat részletszabályait keretmegállapodásba kell foglalni. A megállapodás értelmében erősödik az EP jogszabályalkotást kezdeményező szerepe, a végrehajtó testület nagyobb felelősséggel tartozik az EP-nek, bővül a parlament mozgástere a külkapcsolatok terén.

Az EP lehetőséget kap arra, hogy betekintsen az összes olyan iratba, amely a Bizottság és az úgynevezett nemzeti szakértők közötti megbeszélések anyagait tartalmazza.

A parlament a jövőben teljes körű tájékoztatást kap az Európai Bizottságtól a nemzetközi tárgyalások alakulásáról. Nemzetközi konferenciákon a bizottság megfigyelői jogállású helyet biztosít az EP képviselőjének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását