2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Elkurdták

Az Egyesült Államok katonai és titkosszolgálati együttműködést ajánl Törökországnak a kurd lázadók elleni harcban - jelentette be George Bush amerikai elnök hétfőn. A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan üdvözölte a bejelentést, de mint mondta, Anka
2007. november 6. kedd 09:15 - Hírextra
Törökország Washington stratégiai partnere és Amerika szoros szövetségese, mondta Bush, miután a Fehér Házban fogadta a török miniszterelnököt. "A Kurd Munkáspárt (PKK) terrorszervezet, Törökország ellensége. A szervezet Irak és az Egyesült Államok ellensége is." - tette hozzá az amerikai elnök.

Washington bejelentette, hogy háromoldalú, amerikai-török-iraki együttműködést kezdeményez a PKK-val kapcsolatos titkosszolgálati jelentések megosztására. Bush ígéretet tett arra is, hogy elvágják a szervezetet anyagi forrásaitól és megakadélyozzák a vezetők mozgását is.

Elemzők szerint Washington a most bejelentett intézkedésekkel arra akarja rábírni Törökországot, hogy tegyen le az Irak elleni inváziós terveiről.

Ankara azt állítja, hogy a PKK fegyveresei iraki területeket használnak hátországként törökországi támadásaikhoz. Törökország 100 ezer katonát vezényelt a határmenti térségbe.

Az Egyesült Államok ellenez egy egyoldalú török támadást. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: Washington kész megsokszorozni erőfeszítéseit a helyzet rendezése érdekében.

A PKK küzdelme egy független Kurdisztánért 1984 óta 37 ezer életet követelt. A PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terroristaszervezetként tartja számon.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását