2024. május 6. - Ivett, Frida

Ezért nem vagyunk pszichopaták

Az agy félelemközpontja kontrollálja a kockáztatásra adott választ, ez okozhatja, hogy az emberek tartanak pénzük elvesztésétől, kerülik a kockázatot - közölték megállapításukat amerikai kutatók hétfőn.
2010. február 9. kedd 15:50 - HírExtra
Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány betekintést kínál a gazdasági viselkedésbe, és azt sugallja, hogy az emberi evolúció az óvatosságot támogatta az ételek és más értékes dolgok elvesztésének lehetőségével kapcsolatban, ez vezet a kockázatkerülő magatartáshoz.

Benedetto De Martinoa és kollégái arra kerestek választ, miért utasítanak vissza az emberek olyan kockázatot, mely valószínűleg nyereséggel érne véget számukra. Az emberek gyakran elkerülik a potenciálisan veszteséggel járó kockázatokat akkor is, ha az elérhető nyereség sokkal nagyobb lenne.

A lehetséges okok kutatásakor két olyan nő viselkedését is tanulmányozták, akiknek az amygdala nevű agyterülete sérült volt. Az agy e mandula nagyságú központja felelős a félelemért és néhány más, azonnali reakciót is kontrollál. A kutatók összehasonlították a nők válaszreakcióit 12 olyan emberével, akiknek ilyen agysérülése nem volt.

A tanulmányban szereplő önkéntesek egy olyan szerencsejátékban vettek részt, ahol egyenlő valószínűséggel nyerhettek 20 dollárt vagy veszíthettek 5 dollárt, illetve nyerhettek és veszíthettek 20 dollárt. Az első esetben a tapasztalatok szerint az emberek többsége kockáztat, míg a másodikban inkább nem vállalja a rizikót. A sérült amygdalával élő nők félelem nélkül kockáztattak 50 dollárt a játékban. "Úgy gondoljuk, hogy az amygdala felelős azért, hogy egy óvatosságra intő érzést váltson ki olyan játszmákban, amikor veszíthetünk" - magyarázta közleményében Colin Camerera, a University College London munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A teljesen működőképes amygdala óvatosabbá teszi az embert, ám a kockázatvállalás mértékében akár genetikai különbségek is lehetnek - vélik a kutatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását