2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bajnai a Nabuccót favorizálta

A Nabucco-gázvezetékhez való csatlakozásra biztatta egyiptomi tárgyalópartnereit kétnapos kairói látogatása során Bajnai Gordon.
2010. február 9. kedd 13:03 - HírExtra
A látogatás végén kedden a miniszterelnök elmondta: azért érkezett Egyiptomba, hogy "legyen elegendő gáz ebben a vezetékben". Felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy 200 kilométerre meg kell hosszabbítani a már létező, Egyiptomból induló transzarab gázvezetéket, hogy Törökországban elérje a majdani Nabuccót. Ez - mondta - nagyban növelné a Nabucco biztonságát és kiszámíthatóságát. Hozzátette: Magyarország azt is el szeretné érni, hogy Egyiptomból kaphasson gázt az Adrián Horvátországgal közösen épülő, cseppfolyós gázvételt lehetővé tevő beruházáson keresztül.

Bajnai Gordon rámutatott arra, hogy Egyiptom a térség legnagyobb cseppfolyós gáztermelő és -szállító országa.

Az MTI érdeklődésére válaszolva a magyar miniszterelnök azt mondta: ahhoz, hogy a Nabucco működjön három dolog szükséges: kellenek vevők Európában, kell egy vezeték, amin a gázt el lehet juttatni és kellenek eladók. "Az idei évben el kell jutni odáig, hogy a Nabucco-projekt biztonsággal beindítható legyen" - mondta Bajnai Gordon. Hozzátette: fontosak az ilyen tárgyalások, amelyeken Magyarország nem csak a saját, hanem jó néhány más európai ország érdekeit is képviseli.

A magyar miniszterelnök megismételte, hogy Magyarországnak új piacokat kell keresnie, mert a válság után Európában és az Egyesült Államokban jóval lassabb lesz a növekedés, mint előtte. Ezért nyitni kell az új, növekvő piacok felé. Hangsúlyozta, hogy ezért nyitotta meg nemrég Magyarország Kínában az új kereskedelmi és diplomáciai képviseletet, és ezért tárgyalt ő a múlt héten az indiai kereskedelmi miniszterrel, illetve látogatott most Egyiptomba. A kairói látogatás - tette hozzá - illeszkedik a kormány stratégiájába. Mint mondta: lehetőséget kell teremteni a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak.

Magyarország az elmúlt három évben háromszorosára növelte kereskedelmi forgalmát Egyiptommal és most az a cél, hogy megduplázza azt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását