2024. április 27. - Zita

Irán tájékozatni fogja a NAÜ-t urándúsításáról

Irán hétfőn levélben tájékoztatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy megkezdi uránkészletének 20 százalékosra történő dúsítását - jelentette be vasárnap este Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője.
2010. február 8. hétfő 10:35 - HírExtra
Szalehi az arab nyelvű al-Alam állami televízióban elmondta azt is, hogy a dúsítást kedden kezdik meg a natanzi üzemben. Mahmúd Ahmadinezsád elnök vasárnap - egy televízió által is közvetített - beszédében közölte: utasítást adott arra, hogy hazai centrifugákkal kezdjenek el 20 százalékosra dúsítani uránt a teheráni kutatóreaktor fűtőanyag-ellátása céljából.

Az ország középső részén lévő natanzi urándúsító létezéséről a világ 2002 óta tud. A legismertebb ilyen jellegű iráni létesítmény. A központ a NAÜ ellenőreinek a felügyelete alatt van. Az üzemben több mint 8 ezer centrifugát tárolnak, ezekből 4600 működik.

Szalehi azt is bejelentette vasárnap este, hogy az ország 10 új urándúsító üzemet épít az iráni időszámítás szerint március 21-én kezdődő új évben. Erről a bejelentésről csak hétfőn adott hírt honlapján az Alam állami televízió.

Teherán már novemberben bejelentette, hogy atomprogramjának egy jelentős lépéseként 10 új urándúsító üzemet tervez építeni, de akkor még nem közölték, hogy ezt mikor kiviteleznék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását