2024. június 15. - Jolán, Vid

Soros elnökség: erősíteni az együttműködést

A szoros együttműködést segíti a spanyol-belga-magyar uniós elnökség 18 hónapjában, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) összekötő képviselőket küld a két társország védelmi minisztériumába. Az MTI megkeresésére a tárca azt is közölte, hogy a 2011-es magyar soros elnökség idején 10 köztisztviselőt vehet fel a pluszfeladatok ellátására.
2010. február 5. péntek 08:28 - HírExtra
Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közösen látja el az EU elnöki teendőit. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, a féléves soros elnöki tisztet Magyarország 2011. január 1-jén veszi át.

A határozott időre (a magyar elnökség végéig) felvett 10 köztisztviselő adminisztratív és koordinációs feladatokat lát el, illetve segíti az elnökség szakmai feladataiban részt vevőket. Továbbá a HM a spanyol és belga elnökség idejére összekötő képviselőket helyez ki a két ország védelmi minisztériumába.

A spanyol-belga-magyar csoportos elnökség közös, már elfogadott programja tartalmazza az unió szerepének erősítését a válságok megelőzésében és kezelésében, a válságkezelő képesség hatékonyságának növelését, valamint a partnerekkel az együttműködés fejlesztését, különös tekintettel az EU-NATO-kapcsolatok előmozdítására.

Része a programban meghatározott céloknak az Európai Biztonsági és Védelmi Akadémia, valamint az Európai Védelmi Ügynökség szerepének erősítése.

A feladatok egy részét a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) és a Külügyminisztérium által kezelt központi elnökségi keret fedezi, míg a kifejezetten a honvédelmi tárcához kapcsolódó ügyeket saját forrásból oldja meg a minisztérium. Utóbbi költségeket a HM 2009-2011-ben saját elnökségi felkészülési keretéből finanszírozza - tudatta a honvédelmi tárca az MTI-vel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását