2024. június 1. - Tünde

Az MSZP bízik az új nagykövetben

Az MSZP számít arra, hogy az amerikai nagykövet tovább segíti az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatok előmozdítását, valamint az új befektetések ösztönzését - közölte Mesterházy Attila frakcióvezető, a párt miniszterelnök-jelöltje, amikor kedden az új amerikai nagykövettel, Eleni Tsakopoulos Kounalakisszel folytatott megbeszélést.
2010. február 2. kedd 20:12 - HírExtra
A szocialista frakcióvezetőnek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a találkozó témája volt a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztésének lehetősége. "Az MSZP külön örül annak, hogy a nagykövet személyében az üzleti életben jól ismert diplomata képviseli az Egyesült Államokat Budapesten. A párt számít arra, hogy személye tovább segíti az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatok előmozdítását, valamint az új befektetések ösztönzését."

A megbeszélésen szóba került a Tom Lantos Alapítvány és Intézet ügye is, "amelynek alapítása a Fidesz meghátrálása miatt késik" - olvasható a közleményben.

Gyurcsány Ferenc 2008. szeptemberben, a Tom Lantos emlékkonferencián jelentette be, hogy a magyar állam többek között egy, a politikus nevét viselő tudományos intézet felállításával kíván tisztelegni az abban az évben elhunyt magyar származású képviselő szellemi hagyatéka előtt. Az intézet létrehozását emléktörvénybe is foglalta a kormány.
Mesterházy Attila a keddi találkozón tájékoztatta az amerikai diplomatát a válságkezelés eredményeiről éppúgy, mint a törvényhozás legaktuálisabb kérdéseiről, így például az antikorrupciós törvénycsomagról, valamint a párt - és a kampányfinanszírozás törvényi szabályozásának lehetőségeiről.

Mint írták, a megbeszélésen érintették napjaink egyik legégetőbb problémáját, a szélsőséges politikai csoportok, kirekesztő nézeteik terjedését is.

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis január 11-én adta át megbízólevelét Sólyom László köztársasági elnöknek, és másnap már részt vett azon az újévi fogadáson, amelyet az államfő adott a Magyarországra akkreditált nagyköveteknek.

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, aki az amerikai görög közösség ismert aktivistája, a nagyköveti jelölését követő november 18-i kongresszusi meghallgatásán kifejtette: segíteni akarja az amerikai befektetőket Magyarországon, és központi szerepet szán tevékenységében a gazdasági és energiaügyi kérdéseknek.

Arról is beszélt, hogy együtt fog működni a magyar kormánnyal egyebek között kisebbségi jogi kérdésekben.

A budapesti amerikai nagykövetség új vezetőjét január 14-én fogadta őt Bajnai Gordon miniszterelnök, január 19-én pedig Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével folytatott megbeszélést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását