2024. május 21. - Konstantin

Ombudsman: vizsgálják felül a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényt

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény felülvizsgálatát tartja szükségesnek az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, ehhez az Országgyűlés illetékes bizottságának támogatását kérte - közölte Szabó Máté hivatala hétfőn az MTI-vel.
2010. február 1. hétfő 12:06 - HírExtra
Miután az ombudsman áttekintette a romák elleni gyilkosságok felderítésével kapcsolatos nemzetbiztonsági szolgálati munkát értékelő tényfeltáró munkacsoport nyilvános jelentését, közleményt adtak ki.

A közleményben az áll: az állampolgári jogok országgyűlési biztosát a törvény nem hatalmazza fel arra, hogy észrevételt tegyen a tényfeltáró munkacsoport jelentéséről. Szabó Máté azonban feladat- és hatáskörének keretei között kiemelt figyelmet fordít a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységére és ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy halaszthatatlan a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény - és az ahhoz kapcsolódó jogszabályok - felülvizsgálata.

Az ombudsman levélben válaszolt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elnökének, miután megkapta tőle a tényfeltáró munkacsoport jelentésének nyilvános változatát.

Szabó Máté szerint a kormánnyal 2008-ban kezdeményezett párbeszéd igazolta: nincsenek világos határok a bűnüldözés, a nemzetbiztonsági védelem és az általános biztonságpolitikai szempontok között. Ezek a bizonytalanságok a jövőben a jogállami alapértékek sérelméhez vezethetnek, ronthatják a nemzetbiztonsági műveletek szakmai hatásfokát - figyelmeztetett akkor az ombudsman.

Az alkotmányos demokrácia működésének nélkülözhetetlen feltétele a helyes arányok és egyensúly megteremtése - hangsúlyozta az országgyűlési biztos. Szabó Máté úgy vélte, hogy ehhez a biztonságpolitika, a jog és a nemzetbiztonsági szakma együttműködése szükséges, s tisztázta azt is: a nemzetbiztonsági védelemmel kapcsolatos alkotmányossági és célszerűségi problémák az ombudsman eszközeivel nem oldhatók meg és a véleménykülönbségek fennmaradtak.

Szabó Máté és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító, 2009 tavaszán hivatalba lépett, tárca nélküli miniszter egyetértett abban, hogy a globalizáció következtében megváltozott körülmények miatt indokolt újragondolni és kiegészíteni a nemzetbiztonsági szolgálatokról 15 éve hozott törvényt.

Megállapodtak abban, hogy az ombudsman munkatársai elméleti segítséget adnak a nemzetbiztonsági törvény áttekintésére megalakuló munkacsoportnak. Az első szakmai megbeszélés után azonban a tényleges munka hamarosan megállt - tartalmazza a hivatal közleménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását