2024. május 15. - Zsófia, Szonja

BKV: mától drágábbak a jegyek és a bérletek

Mától drágábbak a BKV jegyei és bérletei, a tarifák február 1-jével több mint 4 százalékkal emelkednek.
2010. február 1. hétfő 09:05 - HírExtra
A vonaljegy ára 300-ról 320 forintra (6,7 százalékkal), a felnőttek havi bérletének ára pedig 9.400 forintról 9.800 forintra (4,3 százalék) nő. A diákok havi bérlete 3.700 forint helyett 3.850 forintba kerül, a nyugdíjasok bérletének ára nem változik, 3.700 forint marad. A csoportos tanulójegy ára -, amely eddig 300 forint volt személyenként, naponta - a duplájára, 600 forintra emelkedik.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly december 12-én döntött a BKV-jegyek és -bérletek árának emeléséről. Az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselők támogatták a tarifaemelést, míg a Fidesz, a KDNP és az MDF képviselői az ellen szavaztak.

A közgyűlés három héttel korábban is foglalkozott az árak emelésével, ám akkor egyedül Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes szavazta meg az előterjesztést. A városvezető akkor az MTI-nek azt mondta: nem terjesztik újra a testület elé a javaslatot. December 15-én azonban Bajnai Gordon miniszterelnök egyebek mellett azt szabta a BKV jövő évi, 23 milliárd forintos támogatásának feltételéül, hogy inflációkövetően emeljék a jegyárakat.

Január 27-én, múlt szerdán Steiner Pál, a fővárosi MSZP-frakció vezetője azt mondta: az MSZP megfelezné a tarifákat, a javaslat a nyugdíjasokra, a diákokra, az öregségi korhatárt elérőkre és az otthonápolási díjban részesülőkre vonatkozna. Az árcsökkentést, amely az idén 400, majd évente mintegy 500 millió forintba kerülne, a fővárosi költségvetés általános tartalékából fedeznék - tette hozzá.

A Fidesz csütörtökön azt közölte, hogy a tarifaemelés visszavonását kezdeményezik.
A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén végül nem vette napirendre azt a fideszes indítványt, amely a BKV-tarifák február 1-jei emelését lényegében visszavonta volna. A félárú diák- és nyugdíjasjegyek bevezetéséről szóló döntést elhalasztották.


A képviselők nem vetették el végleg ezt a javaslatot, ám előbb költségszámítási adatokat kértek, így az indítványt várhatóan a két hét múlva esedékes ülésen ismét napirendre veszik.

A közgyűlés fideszes javaslatra úgy döntött: a kormánnyal kötendő finanszírozási megállapodásban nem kíván elköteleződni sem viteldíjemelés, sem pedig járatritkítás mellett. Ez azt jelenti, hogy újra kell tárgyalni a főváros és a kormány közötti szerződéstervezetet, ami 23 milliárd forintos támogatást biztosított volna a BKV működtetéséhez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

banhegyi
2010. február 1. 12:31
A nyugdíjasok bérletének árát felére akarják csökkenteni.
Nekem 73.500ft-os bruttó fizetéssel teljes árat kell fizetnem, az ismerőseim akiknek mind 120.000Ft felett van a nyugdíjuk, nekik felére akarják csökkenteni a bérlet árát.
Az egyik ismerősöm volt katonaként havonta közel 300.000Ft összjövedelemből kell tengődnie, nyugdíjas bérlettel a zsebében. A BKV dolgozóinak követelésére nem volt pénz, de szavazatvásárlásra lenne.
Szerintem az alkotmány szerint (minden ember egyenlő)vagy mindenkinek, vagy senkinek nem csökkenthetik az utazás árát.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását