2024. április 28. - Valéria

Az észak-jemeni síita lázadók tűzszünetet hirdettek

A Jemen északi részén évek óta a szunnita, Nyugat-barát kormány ellen harcoló síita lázadók vezetője tűzszünetet hirdetett, és közölte, hogy elfogadja a fegyvernyugváshoz megszabott kormányfeltételeket - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.
2010. január 31. vasárnap 08:41 - HírExtra
Abdul-Málik al-Húszi egy, az interneten közzétett hangfelvételen bejelentette, hogy elfogadja a kormány öt pontját, melyet az a tűzszünet elfogadásához feltételül szabott. Ezek közé tartozik a felkelők visszavonulása, ellenőrző pontjaik felszámolása és az elrabolt külföldi túszok sorsának tisztázása. Ezenkívül a lázadóknak vissza kell adniuk az általuk lefoglalt katonai és polgári rendeltetésű felszereléseket, és tartózkodniuk kell attól, hogy beavatkozzanak a helyi hatóságok ügyeibe.

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) pénteken közölte, hogy az észak-jemeni harcok kiszélesedtek, és az ötéves konfliktus 250 ezer embert kényszerített otthona elhagyására, elmélyítve a humanitárius válságot.

A menekültek száma megduplázódott az arab világ legszegényebb országában tavaly augusztus óta, amikor kiújultak a harcok a kormányerők és a Húszi vezette lázadók között. ENSZ-adatok szerint a konfliktusban eddig mintegy 4 ezren haltak meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását