2024. május 16. - Mózes, Botond

Írhatjuk az analóg-nekrológot

Miközben a hagyományos analóg sugárzásnak lassan, de biztosan befellegzik folyamatosan teret veszít a nyolcvanas-kilencvenes évek slágerének számító műholdas sugárzás is. A digitális kábeltévé-piac azonban a válság dacára is tovább bővül.
2010. január 31. vasárnap 08:30 - Nagy András
A tizennégy legnagyobb magyarországi műsorszolgáltató összességében 2009 novemberében is közel 10 ezerrel növelte előfizetői számát. Ez annyit tesz, hogy idestova már 1,118 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) friss jelentéséből.

A jelentés a tizennégy legnagyobb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatására épül és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedi le. A hatóság szerint a durván 3,8 millió magyar háztartás közül ma már mintegy hárommillióban jelen van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó közel 800 ezer háztartásban következésképpen vagy semmit (ez a ritkább eset) vagy a tető-, illetve szobaantennával fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, esetleg ingyenes műholdas adásokat néznek.

A DIGI újabban nem dagi

Kissé esett
A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók – Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Kft., FiberNet Zrt., DIGI Kft., PR TELEKOM Zrt., Zelka ZRt., TARR Kft., TvNetWork NyRt., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., RubiCom Zrt., Antenna Hungária Zrt. és HD Platform Kft. – november végén összesen 2,472 millió előfizetést tartottak nyilván, 9 ezerrel kevesebbet, mint egy hónappal korábban.
Forrás: NHH
A digitális előfizetéssel rendelkezők száma a vizsgált szolgáltatóknál 1,109 millióról 1,118 millióra nőtt novemberben, míg az analóg előfizetések száma 1,372 millióról 1,354 millióra csökkent.

A digitális előfizetéseken belül 15 ezerrel nőtt a kábeltelevízióra előfizetők száma, ugyanakkor a műholdas szolgáltatást igénybe vevők 6 ezerrel kevesebben lettek. Novemberben az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül 14,5 százalékról 15,1 százalékra nőtt a digitális kábeltévére előfizetők aránya, a műholdas előfizetéssel rendelkezők részesedése 30,2 százalékról 30,1 százalékra csökkent, míg az analóg kábeltelevíziós szolgáltatás részesedése 55,3 százalékról 54,8 százalékra esett.

A műholdas szolgáltatók (ide szokás sorolni az Antenna Hungária vezeték nélküli szolgáltatását is) versenyében a piacvezető DIGI részesedése 52,6 százalékról 51,1 százalékra csökkent, miközben a UPC 24,4 százalékról 24,6 százalékra, a Magyar Telekom pedig 17,8 százalékról 19,1 százalékra növelte részesedését.

Továbbra is a UPC az élen

Az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – igénybe vevői háromezerrel kevesebben lettek, ezen belül az analóg előfizetések száma 18 ezerrel esett, a digitális előfizetések száma azonban 15 ezerrel nőtt. A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 35,4 százalékról 35,3 százalékra csökkent, a második legnagyobb tortaszeletet birtokló Magyar Telekom 21,3-ról 21,6 százalékra, a harmadik DIGI-é pedig 11,9 százalékról 12,1 százalékra nőtt.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók között – valamennyi szolgáltatást figyelembe véve – a UPC a piacvezető, október után novemberben is 32,1 százalékos piaci résszel. A második DIGI piaci aránya 24,2 százalékról 23,9 százalékra csökkent, míg a harmadik Magyar Telekom (T-Home) 20,3 százalékról 20,8 százalékra növelte részesedését.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását