2024. május 18. - Erik, Alexandra

Átadták a George Washington-díjakat

Átadták az Amerikai Magyar Alapítvány (AHF) idei George Washington-díjait szerda este New Yorkban; Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Richard C. Holbrooke volt amerikai ENSZ-nagykövet, a daytoni egyezmény kidolgozója és Bodák László cégvezető mérnök ka
2008. november 20. csütörtök 11:22 - Hírextra
A hagyományok szerint az elegáns Waldorf-Astoria szállodában rendezett díszvacsorán nyújtották át a díjakat. A legrangosabb emigráns szervezetek közé tartozó, 1955-ben alapított AHF elismerésével minden évben azokat a sikeres amerikai magyarokat és a magyarság érdekében tevékenykedő amerikai személyeket jutalmazzák, akik a magyar névnek és kultúrának elismerést szereztek.

Az idén 46. alkalommal odaítélt George Washington-díj kapcsán az AHF kiemelte, hogy Szabó István nemzetközileg elismert rendező, számos elismerés birtokosa, egyebek mellett megkapta az Oscar-díjat és a Brit Filmakadémia díját, elnyerte Berlinben az Ezüst Medvét, a zsűri jutalmazta Cannes-ban és a Locarnói Filmfesztiválon is.

Szabó István arról beszélt, hogy ő egy olyan nemzedékhez tartozik, amelynek az életében jöttek-mentek a rezsimek. Aki a 30-as években született, annak az életében hétszer volt hatalomváltás - mondta.

"Én egy olyan nemzedékhez tartozom, amelyet arra tanítottak, hogy mindig feltegye a kérdést, kik adják a díjakat" - mondta, és megjegyezte: "mi rengeteg kompromisszumot kötöttünk, de megpróbáltunk élni, és másokat is élni hagyni".

Richard C. Holbrooke egykori amerikai ENSZ-nagykövet volt a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békeegyezmény fő kidolgozója; később Bill Clinton elnök boszniai és koszovói különmegbízottja, 1993-94-ben németországi nagykövet volt. Holbrooke-nak szoros magyar kötődése van: felesége Kati Marton magyar származású amerikai újságírónő, esküvőjük Budapesten volt. A szerdai The New York Times úgy emlegette, mint aki esélyes arra, hogy Barack Obama új elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója legyen.

Holbrooke elmondta: számára Magyarország nemcsak azért fontos, mert magánéletében kiemelt a jelentősége - minden évben ellátogatnak Magyarországra -, hanem mert diplomáciai munkájában, európai ügyekért felelős államtitkárként sokat foglalkozott az országgal. "Nagyon büszke vagyok arra, hogy részem volt Magyarország NATO-csatlakozásában" - mondta.

Arról is beszélt: biztos benne, hogy Amerikához hasonlóan Magyarország is ki fog lábalni a jelenlegi súlyos gazdasági krízisből. Üdvözölte, hogy Magyarország megkapta az IMF-hitelt, és kifejezte meggyőződését, Magyarország ismét "jelentős gazdasági erő lesz a régióban". A Vajdaság kapcsán nagyon fontosnak nevezte, hogy az EU vezetése gyakoroljon nyomást Belgrádra az EU-tagsági tárgyalásokon a magyar kisebbség jogainak megfelelő védelme érdekében.

Bodák László 1985 óta vezeti a New York-i Laszlo Bodak Engineer, PC vállalatot. Korábban kommunikációs rendszermérnök volt a Grumman Aerospace cégnél, ő irányította az Apollo űrhajó holdraszálló egysége, a holdkomp kommunikációs hálózata, később a haditengerészet F14-es vadászgépeinél a hang- és adattovábbítási rendszerek fejlesztését.

A díszvacsorán részt vett Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet és Polgár Viktor New York-i főkonzul is.

Az Amerikai Magyar Alapítványt magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetők hozták létre a magyar kulturális hagyományok ápolására és népszerűsítésére. Az alapítvány tevékenységének kiemelkedő eseménye a George Washington-díj átadása. A díjat az a Washington-szobor ihlette, amelyet Amerikába települt magyarok 1906-ban ajándékoztak Budapestnek. Az első Washington-díjas Kármán Tódor és Neumann János (posztumusz) volt 1961-ben, a további kitüntetettek között olyan nevek szerepelnek, mint Teller Ede, Wigner Jenő, Yehudi Menuhin, Szent-Györgyi Albert, továbbá Elie Wiesel, Andrew Grove, Tony Curtis, Bartók Béla és Göncz Árpád.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását