2024. május 13. - Szervác, Imola

Vizsgálat indult az elhunyt diák háziorvosi újraélesztése kapcsán

Vizsgálat indult pénteken Jászberényben annak kiderítésére: történt-e mulasztás az egy hete egy iskolai testnevelés órán rosszul lett, majd a napokban a kórházban elhunyt diák háziorvosi újraélesztése kapcsán - tájékoztatta szombaton a város polgármestere az MTI-t.
2010. január 30. szombat 22:11 - HírExtra
Az RTL Klub déli híradója számolt be arról, hogy Gedei József kezdeményezte a vizsgálatot. A város szocialista polgármestere az MTI-nek elöljáróban leszögezte: tudomása szerint a mentők és a kórház orvosai a lehető leggyorsabban és legszakszerűbben végezték feladatukat. Ám az elmúlt napokban olyan információk jutottak el hozzá, melyek szerint a gyermek rosszullétét követően a mentők kiérkezéséig a pedagógusok hívására csupán az ötödik háziorvos ment ki a helyszínre.

"A többi négy doktor nem tudott vagy nem akart segíteni" - fogalmazott a vezető, aki hangsúlyozta: ha a szabályok lehetővé teszik, hogy egy háziorvos ilyen esetben elhárítsa a munkát, akkor az előírásokkal is probléma van. Hozzátette: bő egy évtizede történt már hasonló eset a településen. Akkor egy labdarúgó lett rosszul a helyi sportpályán, akihez ugyancsak több háziorvost kellett riasztani, mire az egyik a helyszínre sietett.
A vizsgálat célja, hogy kiderítse: valóban igazak-e a városban szárnyra kapott hírek. Mert ha igazak a hírek, és valóban hibázott valaki, az nem kerülheti el a felelősségre vonást - jelentette ki a vezető.

Másrészt a tragédia részleteinek ismeretében megítélhető: nem volna-e szükséges defibrillátorral ellátni Jászberény valamennyi oktatási intézményét, illetve kiképezni a szakszerű életmentésre az ott dolgozókat - magyarázta a polgármester, aki a hivatal egészségügyi bizottságát és a jászberényi ÁNTSZ-kirendeltség főorvosát kérte fel az eljárás lefolytatására.

Gedei József reményei szerint a történtek tisztázása egy-két hétnél nem vesz majd több időt igénybe. Az elhunyt fiú családjának azonban addig és azt követően is minden lehetséges támogatást megad az önkormányzat - ígérte.

A 12 éves fiú egyébként múlt hét péntekén lett rosszul egy testnevelés órán a jászberényi Belvárosi Általános Iskolában, ahol a hetedikes gyerekek az úgynevezett ötperces futást gyakorolták.

Az intézmény tornatermében történt eset közelében volt több szaktanár is, akik azonnal megpróbáltak segítséget nyújtani. A mentők hat perc alatt értek a helyszínre. A fiú újraélesztésébe bekapcsolódott két, ugyancsak a helyszínre irányított esetkocsi, valamint a speciális gyermek-mentőorvosi kocsi személyzete is, így vérkeringését mintegy 15 perc alatt sikerült újraindítani.

A diákot ezt követően az iskola udvaráról mentőhelikopteren szállították a budapesti Heim Pál kórházba, ahol egy hét múlva elhunyt. A vizsgálatok eddigi eredményei alapján feltételezhető, hogy a gyermek vele született rendellenesség miatt agyvérzést kapott, és ez okozta a halálát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását