2024. május 6. - Ivett, Frida

Kína tiltakozik

A pekingi vezetés figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a Tajvannak szánt fegyvereladásokról szóló pénteki washingtoni bejelentés megkárosítja majd a kínai-amerikai kapcsolatokat és "súlyosan negatív hatása lesz" a két nagyhatalom közötti együttműködésre.
2010. január 30. szombat 11:03 - HírExtra
Mindezt Ho Ja-fej kínai külügyminiszter-helyettes szögezte le szombaton, s közleményét a kínai külügyminisztérium honlapján is nyilvánosságra hozták. Az amerikai kormány pénteken jelentette be, hogy jóváhagyta azt a Tajvannal kötött megállapodást, amely szerint a távol-keleti szigetország amerikai fegyvereket vásárol több mint hatmilliárd dollár értékben.

A Pentagon honlapján olvasható beszámoló szerint Tajvan többek között 114 Patriot-rakétát és 60 darab UH-60M Black Hawk típusú helikoptert vásárol az Egyesült Államoktól. Az amerikai kongresszus 30 napon belül ellenvetéssel élhet, ennek hiányában az ügylet véglegessé válik.

Az Egyesült Államok Tajvan legfontosabb szövetségese és első számú fegyverszállítója. Washington szerződésben vállalta, hogy megvédi a szigetországot Kínával szemben. Peking több mint ezer rakétát irányoz Tajvanra, és azzal fenyegetőzik, megszállja a szigetet, ha az hivatalosan függetlennek nyilvánítja magát Kínától.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását