2024. május 7. - Gizella

Kína felfüggeszti a katonai cserekapcsolatokat

Kína szombaton közölte, hogy felfüggeszti a katonai cserekapcsolatokat az Egyesült Államokkal azért, mert a washingtoni kormány jóváhagyta a Tajvannak szánt amerikai fegyverek eladását.
2010. január 30. szombat 16:31 - HírExtra
A kínai védelmi minisztérium nyilatkozatában, amelyet a Hszinhua állami hírügynökség ismertetett, élesen elítélte az ügyletet. A tárca a dokumentumban hangoztatta: figyelembe véve az amerikai fegyvereladás tényét, a kínai fél úgy döntött, hogy felfüggeszti a katonai érintkezéseket, küldöttségek kölcsönös látogatásait. Az amerikai kormányzat pénteken jelentette be, hogy jóváhagyta azt a Tajvannal kötött megállapodást, amely szerint a távol-keleti sziget amerikai fegyvereket vásárol több mint hatmilliárd dollár értékben.

A Pentagon honlapján olvasható beszámoló szerint Tajvan többek között 114 Patriot-rakétát és 60 darab UH-60M Black Hawk típusú helikoptert vásárol az Egyesült Államoktól. Az Egyesült Államok Tajvan legfontosabb szövetségese és első számú fegyverszállítója. Washington szerződésben vállalta, hogy megvédi a szigetet Kínával szemben. Peking több mint ezer rakétát irányoz Tajvanra, és azzal fenyegetőzik, hogy megszállja, ha hivatalosan függetlennek nyilvánítja magát. Peking szakadár kínai tartománynak tekinti Tajvant.

A pekingi vezetés szombaton arra is figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a Tajvannak szánt fegyvereladásokról szóló washingtoni bejelentés károsítja a kínai-amerikai kapcsolatokat és negatív hatással lesz a két nagyhatalom közötti együttműködésre.

Ho Ja-fej kínai külügyminiszter-helyettes szombaton Jon Huntsmannak, az Egyesült Államok pekingi nagykövetének kifejtette, hogy a fegyverügylet veszélybe sodorhatja kapcsolataikat, miközben Washington Kínához fordult, amikor megpróbált úrrá lenni a pénzügyi válságon, Kínához fordul az Iránnal és az Észak-Koreával kapcsolatos ügyekben, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A kínai külügyminisztérium szombaton bejelentette, hogy Peking szankciókkal sújthatja azokat az amerikai vállalatokat, amelyek részt vesznek a Tajvannak szóló fegyvereladásban. A közleményben hangsúlyozták, hogy az ügylet kihatással lesz a kínai-amerikai együttműködésre más jelentős kérdésekben. Pekingben a nap folyamán Csien Li-hua, a védelmi minisztérium külügyi hivatalának igazgatója hivatalába kérette az Egyesült Államok pekingi katonai attaséját és tiltakozott a tajvani fegyverügylet miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását