2024. április 20. - Tivadar

Felére esett a nemzetközi konferenciák száma

Tavaly az első háromnegyed évben 168 nemzetközi konferenciát szerveztek Magyarországon, 52,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derül ki a Magyar Kongresszusi Iroda honlapján közzétett összeállításból.
2010. január 30. szombat 12:41 - HírExtra
A 2009 január-szeptemberére vonatkozó kérdőívet a Magyar Kongresszusi Iroda 380 partnerének küldte ki, a visszaküldési arány 45,4 százalék volt. Az adatok szerint a 168 nemzetközi konferencián több mint 38.000 fő vett részt. A rendezvények résztvevőinek száma átlagosan 227,6 fő, átlagos időtartamuk 3,5 nap volt.

Az előző év azonos időszakához képest a legnagyobb csökkenést a hatnapos és annál hosszabb konferenciáknál mérték, témájukat tekintve pedig a gazdasági irányultságú rendezvények aránya esett vissza. Az előző év azonos időszakához képest a brit megrendelések száma csökkent a leginkább.

A legtöbb rendezvényt a vizsgált időszak alatt márciusban, júniusban és szeptemberben rendezték. A legjelentősebb csökkenés júliusban volt, ekkor 87,5 százalékkal kevesebb rendezvényt tartottak, mint 2008 azonos hónapjában. A nemzetközi konferenciák időtartamára vonatkozó felmérés szerint 2009 első kilenc hónapjában a legtöbb rendezvény három napig tartott. A legrövidebb (egynapos) és leghosszabb (hét- vagy annál többnapos) rendezvények száma egyaránt 12-12 volt.

Az összeállítás szerint a nemzetközi konferenciák regionális megoszlásának tendenciája a korábbi évek hagyományait követte. 2009 első három negyedévében is Budapesten rendezték meg a legtöbb nemzetközi konferenciát, az összes ilyen rendezvény 78,6 százalékát. A fővárost Szeged, Sopron, majd Balatonfüred követte. Ezek mellett Keszthelyen, Egerben, Győrben, Gödöllőn, Esztergomban és Visegrádon is rendeztek nemzetközi konferenciákat a vizsgált időszakban.

A konferenciák legnagyobb részét, 73,8 százalékát továbbra is szállodákban tartották. A rendezvények 11,9 százaléka kongresszusi központban, 8,3 százaléka egyetemen vagy egyéb oktatási intézményben, további 6,5 százaléka pedig egyéb helyszínen zajlott le. Az előző évhez viszonyítva az egyetemek és egyéb tudományos intézetek részaránya 3,2 százalékponttal nőtt, míg a konferenciaközpontok részesedése 4,9 százalékponttal csökkent.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását