2024. május 2. - Zsigmond

Az önkormányzati miniszter lépései csökkenthetik az otthoni fagyhalál kockázatát

Az ombudsman azt várja az önkormányzati miniszter lépéseitől, hogy szélesebb körben ismertté válnak azok a jogszabályi lehetőségek, amelyek révén - az önkormányzatok és közszolgáltatók együttműködésével - csökkenthető lesz annak kockázata, hogy emberek a saját otthonukban a kihűlés áldozataivá válnak - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn az MTI-vel.
2010. január 25. hétfő 15:30 - HírExtra
A közlemény szerint egyes önkormányzatok nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel arról, hogy a hatályos jogszabály alapján tavaly április óta védendő fogyasztóvá nyilváníthatnak rászorulókat, akiknél különben számlatartozásuk miatt kikapcsolnák a gázszolgáltatást.

Tavaly januárban Szabó Máté országgyűlési biztos egy újságcikkből értesült arról, hogy egy 80 év körüli házaspár került kórházba kihűlés miatt, mert nem volt fűtés a lakásukban. Az idős nőt az orvosok már nem tudták megmenteni. Ezt követően több hasonlóan tragikus tartalmú sajtóhír jelent meg, illetve a hivatalhoz számos panaszbeadvány érkezett, amelyek a szociális ellátottság hiányát panaszolták.

Szabó Máté ezért felhívásában felkérte a kormányt, a katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatokat, a rendőri szerveket, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a további tragédiák megelőzése érdekében.

Az országgyűlési biztos vizsgálatot indított, melynek során megállapította, hogy a gázszolgáltatók megtették a szükséges intézkedéseket a védendő fogyasztóvá nyilvánítás 2009. áprilisától hatályos jogszabályi rendelkezések bevezetéséhez és alkalmazásához. Az ombudsman szerint a bepanaszolt helyi önkormányzatok azonban nem rendelkeztek megfelelő ismeretekkel arról, hogy a téli tragédiák megelőzésére védendő fogyasztóvá nyilváníthatnak olyanokat, akiknek valamilyen okból nem futja a gázszámla kifizetésére és a szolgáltatás kikapcsolása fenyegeti őket.

Az ombudsman felkérte az önkormányzati minisztert arra, hogy szakmai iránymutatásával erősítse az önkormányzatokban a védendő fogyasztókra vonatkozó jogszabályi előírások érvényesítését. Felhívta továbbá az érintett önkormányzatok figyelmét arra, hogy a tisztességes eljáráshoz és a szociális biztonsághoz való jog érvényesülése érdekében is fordítsanak különös figyelmet a szociális ellátások igénylőinek tájékoztatására.

Varga Zoltán önkormányzati miniszter a jelentésben foglalt ajánlásokkal egyetértve annak tartalmát a minisztérium honlapján közzétette, illetve megígérte, hogy a jelentés szövegét megjelenteti az Önkormányzati Tájékoztató című lapban. A miniszter felkérte továbbá az energiapolitikáért felelős közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert a megfelelő szakmai iránymutatás kidolgozására, és ha ez elkészül, az államigazgatási hivatalokon keresztül eljuttatják valamennyi önkormányzathoz - áll a közleményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását