2024. május 2. - Zsigmond

Véget ért a Nabucco-tárgyalás

Brit kormánytisztviselőkkel, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével és a Nabucco földgázvezetékért felelős EBRD-igazgatóval tárgyalt Londonban Bayer Mihály utazó nagykövet.
2010. január 23. szombat 21:15 - HírExtra
Megbeszélései végén, péntek este a nagykövet az MTI-nek elmondta: a brit partnerek egyértelműen támogatják a Nabuccót, értik, hogy a térség energiaellátási biztonsága szempontjából a tervezett vezetékrendszer "mennyire és miért fontos". Bayer Mihály kiemelte: az EBRD a legmagasabb, elnöki szinten is érdeklődik a Nabucco iránt.

A bankban tartott tárgyalások egyértelművé tették, hogy a kelet-európai átalakulás finanszírozására alakult pénzintézet elkötelezett partner, és komolyan készül a Nabucco-program finanszírozására.

Arra a kérdésre, hogy az EBRD mekkora finanszírozással járulhat hozzá a beruházáshoz, a magas rangú diplomata azt mondta: a pénzügyi tárgyalások kezdeti szakaszban vannak, ezért pontos összegekről korai beszélni.

Bayer Mihály előadást tartott a neves londoni külpolitikai kutatóközpontban, a székháza után csak Chatham House néven emlegetett Királyi Külügyi Intézetben, ahol egyebek mellett kifejtette: jelentősen erősödik és mind egyértelműbb a Nabucco-program politikai támogatottsága. Ebben a tavalyi budapesti Nabucco-csúcsértekezletnek meghatározó szerepe volt.

Arra a kérdésre, hogy mely országok számíthatnak a majdani gázvezeték biztos betápláló forrásának, a nagykövet azt mondta: biztos forrásokról majd akkor lehet beszélni, ha jogilag kötelező szerződések lesznek, de az első két forrás Irak és Azerbajdzsán lehet, majd - valószínűleg valamivel később - Türkmenisztán is beléphet. Ez a három ország akár a teljes Nabucco-kapacitást is lekötheti - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását