2024. június 16. - Jusztin

Ünnepi koncert és díjátadó Pécsett

Díjakat, elismeréseket adott át Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken, a magyar kultúra napján Pécsett, Európa egyik idei kulturális fővárosában. Az ünnepi esten a Pannon Filharmonikusok Beethoven Hármasversenyét szólaltatták meg.
2010. január 22. péntek 22:30 - HírExtra
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Beszédében Hiller István hangsúlyozta: a Himnusz születésnapja ünnep a világon mindenhol, ahol magyarok élnek.

Kiemelte: ezen a tájon sokféle nép élt a magyarok előtt, de a magyarok tudták megtartani a hont, hiszen Európa közepén megtanulták, hogyan kell más népekkel és kultúrákkal együtt élni. Ezt tették az elődök, a maiak feladata az értékek megőrzése és újak teremtése - hangsúlyozta Hiller István.

A miniszter az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programmal kapcsolatban megjegyezte: ismeri a vitákat, de látja a siker lehetőségeit, a sikert pedig az összefogás hozza meg.

Hozzátette: Pécs sikere az ország sikere, amelyet abban a perspektívában érdemes látni, hogy miután Pécs átadja a kulturális fővárosi stafétabotot Tallinnak és Turkunak, 2011 elején Magyarország veszi át az Európai Unió elnökségét.

A Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenye előtt az oktatási és kulturális miniszter Szent-Györgyi Albert-díjat adott át Dóczi Tamásnak, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanárának. Apáczai Csere János-díjat vehetett át Pandur József festőművész, a Pécsi Művészeti Gimnázium és SZKI tanára. Kiss Árpád-díjat kapott Varga Lajos, a Pécsi Tudományegyetem tanára. Csokonai Vitéz Mihály alkotói díjban részesült Tillai Aurél pécsi karnagy, zenepedagógus. Csokonai Mihály közösségi díjat kapott a Komlói Hímző Kör.

A Kultúra Támogatásáért címet kapott Csapkai Ildikó, az Emporium Kft. ügyvezető igazgatója és a Hauni Hungaria Kft. A Kultúra Pártfogásáért címmel tüntették ki Barna Györgyöt, a miskolci Lézerpont Stúdió Látványtár ügyvezető igazgatóját.

Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült Horváth Zsolt, Pál Zoltán
Vincze János, Takáts József, Tarrósy István, Szokolai Zsolt és Giorgio Pressburger.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását