2024. május 5. - Györgyi

Magyar-román együttműködés tömegkatasztrófák esetére

A magyar-román határon átnyúló együttműködés keretében tömeges közlekedési balesetek, tömegkatasztrófák kezelésére nyert el uniós támogatást a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) igazságügyi orvostani intézete, valamint a Nagyváradi Sürgősségi Kórház és Tisztiorvosi Hivatal - közölte Paragh György, a DEOEC elnöke a két fél közös sajtótájékoztatóján szerdán Debrecenben.
2010. január 20. szerda 19:11 - HírExtra
Az egyetemi tanár tájékoztatása szerint az együttműködő partnerek a Hajdú-Bihar megye és a romániai Bihar megye területén bekövetkező tömeges közlekedési balesetek, tömegkatasztrófák kezelésére csapatokat hoztak létre, amelyekben képzett igazságügyi orvos szakértők, ortopédorvosok, radiológusok, fogorvosok, ügyészek és rendőrök vesznek részt.

A két szomszédos megye területén több nagy forgalmú főút, két regionális repülőtér és vasúti határátkelő is található. Ezért a balesetek, esetlegesen a tömeges balesetek előfordulási gyakorisága is nagyobb, mint más térségekben - mutatott rá az együttműködés hátterére Paragh György centrumelnök.

Herczeg László, az igazságügyi orvostani intézet igazgatója hozzátette: a magyar oldalon bekövetkező balesetek áldozatainak ellátását, azonosítását intézetük, román oldalon egy mozgó laboratórium látja el.

Turzó Csaba, az együttműködés magyar, és Carmen Radu, a program román projektmenedzsere elmondta: olyan sürgősségi tervet dolgoztak ki, amelyet adott esetben más térségekben, így Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megye határ menti területein, illetve a hozzájuk kapcsolódó határon túli területeken is alkalmazni tudnak.

Fontos részét képezik a programnak azok a szakmai képzések, amelyeket e témában a határ mindkét oldalán megrendeznek - fűzték hozzá.

Az egy évig tartó projektre ezúttal 70 euró uniós támogatást nyertek el, de az idei tapasztalatok alapján a folytatásra is pályázni fognak - tették egyértelművé szándékaikat az együttműködő felek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását