2024. április 27. - Zita

A Radikális változás - Leszámolás a korrupcióval

Elkészült a Jobbik választási programja, amelynek elképzelései alapjaiban fordítanák fel országunk működését. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy a felfordulás rosszat tenne Magyarországnak. A korrupció-ellenes pontok:
2010. január 19. kedd 07:49 - Pásztor Balázs
Elkészült és a szombati kampánynyitón bemutatásra is került a Jobbik választási programja, amely nem meglepő módon a Radikális Változás nevet kapta. A program célja, hogy gyökeres változtatásokkal írja át az ország életét, és ezzel egy szebb, jobb és igazságosabb világ felé kormányozza Magyarország hajóját. Jelszavai az ökoszociális nemzetgazdaság megalapítása, a cigánybűnözés és korrupció felszámolása, a mezőgazdaság rendbetétele, és a népességfogyás megállítása. Lássuk, lehetségesek-e ezek a program alapján: a cikksorozat első részében a párt gazdaságpolitikájának alapjairól írtunk, de ők is elismerik, hogy annak megvalósítása csak akkor lehetséges, ha képesek leszámolni a korrupcióval.



Kemény kézzel

Tervek és álmok
A jövőben a megalakuló Nemzeti Igazságtételi Központ (ld. VI.1.1. pont) kétlépcsős stratégiát fog alkalmazni. Amíg a nemzetellenes törvények érvényben maradnak, tömeges keresetindításokat fog kezdeményezni az illetékes ügyészeknél és minden olyan szervezetnél, amelyet ilyen fellépésre külön törvény feljogosít. A második lépcsőben olyan törvény elfogadását kezdeményezi a megmaradt nemzeti vagyon védelmében, amely hatékonyan képes lesz megakadályozni annak indokolatlan eladását, illetőleg amely a csalárd módon elidegenített nemzeti vagyon jogi eszközökkel történő visszaszerzésének hatékony eszköze lesz. (részlet a Jobbik Programjából)
A Jobbik a Fideszhez hasonlóan kampányszlogenné avatta a felelősségre vonást, ami a múlt korrupciós ügyeinek feltárását és a vétkesek megbüntetését is magában foglalja. Ugyanakkor azt is megállapítják, hogy „mára gyakorlatilag nem létezik közpénzes beruházás, állami megbízás korrupció nélkül, legyen szó autópályáról, hídfelújításról, parkolásról, egészségügyről, hazai finanszírozású vagy EU-s pályázatról” és a korrupció okozta kárt évi több százmilliárd forintra becsülik. Így több szempontból is egyértelmű, hogy e téren nagyot kell domborítania a programnak. Nem okoznak csalódást:

Tervben van valamennyi nagy állami beruházás utólagos kivizsgálását, a futó projektek felfüggesztése és felülvizsgálata - hasonló a helyzet a privatizációs ügyletekkel is. Azt is szeretnék elérni, hogy az érintett országok engedjenek betekintést az offshore jelleggel bejegyzett cégek dokumentumaiba - de ez még Amerikának is csak nagy-nehezen és részlegesen sikerült, mi pedig korántsem tudunk akkora nyomást gyakorolni, mint a világ vezető gazdasága.

Van persze olyan pont is, ami inkább csak a népharagot igyekszik kielégíteni, mintsem - megvalósulása esetén - érdemi lépés lenne a korrupció felszámolásában. Ilyen „az állami beruházás döntéshozó folyamatában résztvevők anyagi helyzetének feltárását vagyonosodási vizsgálat eszközeivel, annak büntetőjogi következményeivel együtt”. Egyrészt nincs pontosabb definíció a vizsgálandó személyekről, így mindenki azt gondol, amit akar. Másrészt a pont eleve kollektív bűnösséget feltételez, ami elég merész kijelentés - de nagyon közel van az átlagos választópolgár gondolatvilágához. Szintén hasonló ötlet a politikusokra kiszabható ítélet-tételek megduplázása.

Az azonban igen széles társadalmi érdek, hogy a leleplezett korrupciós ügyeket elrettentő méretű vagyonelkobzás és tényleges börtönbüntetés kövesse - vagyis ne érje meg korruptnak lenni. Ennek bevezetését is felvállalja a Jobbik - azonban sajnos itt sem megy bele a megvalósítás részleteibe.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2010. január 20. 16:02
Ebben a köcsög országban a korrupciót soha nem lehet megszünetni, de még csökkenteni sem. Ehhez kb. 1 millió ember agyát kellene lecserélni - vagy kioperálni a fejükből - mert attól bűzlik a hal...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását