2024. május 20. - Bernát, Felícia

A kormány elszámolni, a Fidesz elszámoltatni akar

Szinte el sem kezdődött a kormány által vasárnap bejelentett, hétfő reggel óta futó kéthetes tájékoztató kampány, az ellenzék máris össztüzet zúdított a Bajnai féle válságkezelő rohamosztag eredményeinek bemutatását célzó sorozatra.
2010. január 19. kedd 14:59 - Nagy András
A közvélemény színe előtt némileg váratlanul bejelentett tájékoztató sorozat ügye azért is érdekes, mert tavaly év végén a párt- és kampányfinanszírozásról szóló, gyakran késhegyig menő vitáknak az is része volt, beleavatkozhat-e, és ha igen, milyen mértékben a pártok szavazatokért zajló küzdelmébe az ország mindenkori kormánya, amely elméletileg a végrehajtó hatalom letéteményese.

A törvény nevében...

A tegnap a legtöbb országos napilap belső oldalán feltűnő  hirdetések kapcsán a HírExtra megkereste a Kormányszóvivői Irodát, többek közt arra a kérdésre keresve a választ, milyen (törvényben előírt) tájékoztatási kötelezettsége van a mindenkori kormánynak a tevékenységéről, intézkedéseiről?

Mint azt Halmai Zsófia szóvivő mondja, a kormánynak mind az 1992. évi LXIII. Törvény (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról), mind pedig a 1994/1088 Kormányhatározat (a kormány ügyrendjéről), valamint az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. Törvény előírásai alapján biztosítania kell a közvélemény gyors és pontos tájékoztatását.

Különösen fontos ez - mondja -, ha olyan intézkedésekről van szó amelyek az emberek mindennapi életét érintik. Kérdés, kiolvasható-e a kormány által hivatkozott jogszabályokból, mely intézkedések számítanak az emberek mindennapi életét érintőnek?

A szocik ezúttal nem kaptak volna lapot?

A kormány ugyanakkor egyértelműen cáfolja, hogy egyezetett volna erről a kampányról az őt támogató Szocialista Párttal . A szóvivő állítja: a lakossági tájékoztató kampány egyetlen célja, hogy megismertesse azokat az intézkedéseket – illetve azok eredményeit – amelyekről a kormány az elmúlt közel egy évben döntött. Szerinte egyeztetésre azért sem volt szükség, mert a kormány eddig is folyamatosan tájékoztatott az általa elért eredményekről, például a kormanyszovio.hu oldalon.
Miért éppen január?
A Bajnai-kormány közel egy évvel ezelőtt látott munkához, ennek mára kézzelfogható eredményei vannak. Ezek az eredmények – mint például a forint stabilizálása, vagy a nemzetközi bizalom erősítése – áldozatot követeltek minden egyes állampolgártól az elmúlt évben. Éppen ezért az emberek alapvető elvárása, a kormánynak pedig kötelessége annak bemutatása, hogy pontosan milyen eredmények is születtek a közös áldozatvállalásból. Számos változás ráadásul az idei év elején lép életbe – gondoljunk csak az adóváltozásokra, a nyugdíjemelésre, vagy éppen a banki magatartási kódexre – így az eredményeket bemutató kampány során ezekre a változásokra is ismét fel tudja hívni a kormány a figyelmet.
Kormányszóvivői Iroda

Igen ám, azonban az ellenzék egyik legfontosabb kifogása a közel 100 millió forintot felemésztő kampány kapcsán, éppen az, hogy a pénzt ennél sokkal hasznosabb, szociális célokra is lehetett volna költeni. A kormányszóvivő erre úgy reagál: a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) az elmúlt évben kizárólag a válságkezeléssel kapcsolatos tájékoztatásra költött a rendelkezésre álló keretből és a következő időszakban is így fog tenni.

Hozzáteszi, a mostani kampányra a (MEH) 2009-es költségvetésében a lakossági tájékoztatásra elkülönített keret nyújtott fedezetet. Jelzi, hogy a kormány a takarékosság jegyében ezt a keretet is jelentősen, a 2008-as összeg közel mint felére csökkentette.

Elszámol(tat)ás következik?


Megkérdeztük azt is, mit szól hozzá a kormány, hogy Koszorús László (Fidesz) szerint a kormány „reklámakciója” felveti a tiltott párt- és kampányfinanszírozás gyanúját, amiért a büntetőjogi felelősséget ki fogják vizsgálni. Minderre a MEH-nél úgy reagálnak, a kormányzati válságkezelés és az arról szóló tájékoztatás korábban is és most is a kormányzati intézkedésekről és azok eredményeiről szól, nem pedig a választási kampányról. Hozzáteszik: a kormány a megalakulásakor világos elszámolást ígért intézkedéseiről.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását