2024. május 19. - Ivó, Milán

Alkotmányellenesen rendezné a Fidesz a kampányfinanszírozást

Közelednek a választások, s újra felmelegedni látszik a mai formájában velejéig romlott kampányfinanszírozás kérdése. Répássy Róbert Fidesz frakcióvezető-helyettes után Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója nyilatkozott a HírExtrának.
2009. december 9. szerda 13:09 - Nagy András
Hogyhogy megint benyújtották a kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatot? A tervezetet, amelyet két civil szervezet dogozott ki, önökön kívül csak az SZDSZ és az MDF támogatja, a Fidesz viszont nem, így esély sincs a kétharmados többséget igénylő törvény elfogadására.

Alapvetően valóban nem a mi javaslatunkról van szó, hanem a civilek munkájáról, amit velünk együtt az SZDSZ és az MDF is támogatott, a Fidesz-KDNP frakció viszont nem. Amit most benyújtottunk, az a civilek által kidolgozott csomagnak a négy párti konszenzuson alapuló elemeit tartalmazza. A múltkori elutasítástól számítva ennyi idő kellett hozzá, hogy törvényjavaslatot faragjunk a csomagból.

Egyébként hittünk benne, hogy a javaslat még a tényleges kampány beindulása előtt elfogadásra kerül, hisz minden olyan pont benne van, amely az elmúlt három évben mind a kormányzó, mind az ellenzéki pártok elfogadtak. Tegnap az alkotmányügyi bizottsági ülésen is azért kértem a javaslat sürgős tárgyalását, hogy egy házszabálytól eltéréssel akár még idén el lehetett volna fogadni. Az ellenzék nem támogatta az indítványt. Az őszi, önkormányzati választásokra ettől függetlenül elméletileg még összejöhet a minősített többség.

Úgy tudni, nem támogatják azt a Fideszes javaslatot, hogy a kormány maradjon ki a kampányból. Mi ennek az oka?

Tévedés, már az eredeti javaslatban is szerepelt az ún. kormánystop, vagyis, hogy a kormány nem hirdetheti a tevékenységét a választást megelőző egy hónapban. Az eredetileg benyújtott javaslatunkban (ezt szavazta le a Fidesz – a szerk.) is szerepelt ez az elem.

Mi a problémájuk azzal a fideszes javaslattal, hogy a kereskedelmi médiumoknál ne lehessen politikai hirdetést megjelentetni?

Nem nekünk van vele problémánk, hanem az Alkotmánynak. Ugyanis a javaslat az információhoz való hozzáférés elvét sérti. Ezt korábban már az Alkotmánybíróság is kimondta. Nem szakmai oka van tehát az ellenzésünknek, hanem az, hogy olyan javaslatot nem szabad elfogadni a T. Házban, amely Alkotmányellenes.

Egyébként 2007 júniusában a Fidesz is elfogadta azt az alapvetést, hogy minden változtatás a párt- és kampányfinanszírozás terén, csak olyan lehet, amely a nyilvánosságot, az esélyegyenlőséget és az átláthatóságot megteremti. Ma vannak olyan kisebb pártok, amelyeknek elengedhetetlen a médiaszereplés ahhoz, hogy az üzeneteik eljussanak a választókhoz.

Erre veti ellen a Fidesz, hogy egy kis pártnak tiszta esetben nincs pénze kereskedelmi médiahirdetésre, magyarán mindképp korrumpálnia szükséges.

Ez nem ellenvetés, hanem butaság. Ugyanis akkor mire lenne jó a kampányszámla? A számla pontosan azt szolgálná, hogy az Állami Számvevőszék folyamatos kontrollja mellett nyilvánossá kell tenni a költési tételeket, illetve azt, hogy honnan származik ezek fedezete.

Mennyi kompromisszumra hajlandó az MSZP a kampányfinanszírozás kérdésben? Ez már csak azért sem mindegy, mert ha a Fidesz kétharmadot szerez jövőre, nem lesz szüksége a többi párt támogatására a saját javaslata elfogadásához.

Nézze, a kompromisszumnak eleve a politika egyik legfontosabb alkotóelemének kellene lennie. Az elmúlt két és fél évben számos kompromisszumra hajlandók voltuk, és a Fidesz volt az, aki nem állt meg, és újra és újra újabb trükkökkel próbálta meg elszabotálni ezt a kérdést. Pártpolitikailag a Fidesz semmiben nem volt partner az elmúlt két és fél évben, azon kívül, hogy bizottságosdit játszott. Amikor eljött az igazság pillanata, és szavazni kellett volna, mindig kihátrált.

Csak érdekességképpen mondom, hogy még a saját módosító indítványaikat is leszavazták a múlt héten. Vajon miért megy szembe a Fidesz azzal a civilek által összeállított törvénytervezettel, amely a saját javaslatait tartalmazza? Másképpen: akar-e a Fidesz átlátható kampányfinanszírozást vagy sem?

Répássy Róbert (vele készült interjúnkat itt olvashatja) és Nyitrai Zsolt az önökével egy napon újra benyújtotta a saját jogszabály-módosítóját.

Vicc, hogy újra benyújtották a javaslatukat, csak azért, hogy elmondhassák: itt a miénk, amit meg a szocik nem akarnak megvitatni. Csak épp egyet nem vesznek észre: a Fidesznek ebben a kérdésben nem velünk van vitája, hanem a civil szakmai szervezetekkel.

Kattintson ide, ismerje meg a civilek eredeti javaslatcsomagját!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását