2024. április 19. - Emma

Gáz- és villanyórákat buharáltak

Gáz- és villanyórák manipulálására "szakosodott" bandát fülelt le a rendőrség Hevesben - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn, sajtótájékoztatón.
2010. január 18. hétfő 16:27 - HírExtra
A négytagú társaság, a nyomozás jelenlegi állása szerint, több mint húsz gázórát és hat villanyórát "bütykölt" meg, s folyamatosan újabb esetekre derül fény - közölte Sasi Csaba, a főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. Az okozott kár értéke a jelenleg adatok szerint kétmillió forintot - tette hozzá.

Mint elmondta: a négy gyanúsított közül ketten az "üzleteket" hozták, ketten pedig a mérőórákat manipulálták.

Arról, hogy milyen módszerrel, a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem kívánt tájékoztatást adni az alezredes.

Közlése szerint a banda két tagját akkor érték tetten, amikor egy Eger környéki szálloda gázóráját alakították át. A házkutatások során előkerültek azok az eszközök is, amellyel az átalakításokat végezték. A társaság tagjai ellen lopás miatt indult eljárás. Közülük kettőt előzetes letartóztatásba helyeztek, egyiküknek házi őrizetét rendelték el, míg negyedik társuk szabadlábon védekezhet. Mindannyiuk ellen lopás alapos gyanúja miatt indult eljárás - mondta Sasi Csaba.

Győrösi Pál, a földgázelosztást végző TIGÁZ - DSO Kft. sajtószóvivője arról szólt, hogy 30 ezer ügyfelük közül évente átlagosan 3 százalék manipulál a gázórákkal, ami évente négymilliárd forint veszteséget okoz a 32 milliárd forintnyi éves forgalmat bonyolító cégnek.

A leggyakoribb módszerek: a mérőóra fogaskerekének megakasztása vagy mágnesezése, illetve sokan egyszerűen kiiktatják a gázórát, többnyire balesetveszélyes módszerrel, néha csupán egy gumicső felhasználásával. Ez az oka, hogy nem egy esetben a szabálytalan gázfelhasználás áll a gázrobbanások hátterében - mondta a sajtószóvivő.

Azok, akik szabálytalankodnak, akár félmillió forintos büntetésre is számíthatnak, illetve a felderítést saját száz tagú ellenőrző csoportjuk is segíti - mondta Győrösi Pál.
Soós Gábor, a hét megyében szolgáltató TIGÁZ - DSO Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a csalók közvetve a tisztességesen fizetőknek okoznak kárt, hiszen a veszteségek beépülnek a gáz fogyasztói árába.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását