2024. május 14. - Bonifác

Változatos kimenetelű meghallgatások az EP-ben

Hat újabb biztosjelölti meghallgatást tartottak csütörtökön az Európai Parlamentben, de ezeknél talán nagyobb figyelem övezte a fokozódó politikai vitát egyes jelöltek alkalmasságáról.
2010. január 15. péntek 07:00 - HírExtra
A nagy frakciók közti nézeteltérés tárgyát elsősorban a bolgár és a még sem hallgatott szlovák biztos viselt ügyei képezték. Miután a szocialista frakció több tagja már korábban pellengérre állította Rumjana Zseleva bolgár külügyminisztert hiányosnak ítélt vagyonnyilatkozata és más problémák miatt, csütörtökön az Európai Néppárt vette össztűz alá a szlovák Maros Sefcovicot egy romaellenes kijelentéséért.

Joseph Daul, a néppárti frakcióvezető elfogadhatatlannak minősítette Sefcovicnak azt az öt évvel ezelőtt tett megjegyzését, miszerint a romák élősködnek a szlovák állam szociális intézményein.

A meghallgatott hat "vizsgázó" közül a német Günther Oettinger azt hangoztatta, hogy energiaügyi EU-biztosként az energiatakarékosságot és a klímavédelmet kívánja tevékenységének prioritásává emelni. Andrulla Vasziliu ciprusi EU-biztosjelölt elmondta, hogy a portfóliója részét képező ágazatok közül elsősorban a többnyelvűségben, az oktatás javításában, valamint a tanárok és a fiatalok mobilitásának növelésében szeretné előrelépni. Kiemelte fő feladatai közül a sport és a kulturális sokszínűség támogatását is. Schmitt Pál (Fidesz), az Európai Parlament alelnöke a szlovák államnyelvtörvényről kérdezte a biztosjelöltet, és felhívta figyelmét annak diszkriminatív jellegére. Vasziliu közölte: figyelemmel kíséri a törvény alkalmazását, de csak akkor léphet közbe, ha az uniós jogot sért.

A máltai John Dalli, az egészségügyi és fogyasztóvédelmi EU-biztosjelölt arról beszélt, hogy egységes uniós betegjogok megteremtésére fog törekedni, a közlekedésre kiszemelt észt Siim Kallas pedig az Európát behálózó közlekedési folyosók továbbépítését ígérte. Kósa Ádám (Fidesz) felvetésére Kallas arról is beszélt, folytatni kell az utasjogok jogszabályi javítását az unióban, és érdemes lenne létrehozni egy magatartási kódexet is az ágazatban.

Az EP a tervek szerint január 26-án plenáris ülésen szavaz a jelöltek testületének alkalmasságáról, de az minden bizonnyal már a jövő héten, a meghallgatások befejezése után eldől, hogy kényszerítik-e a képviselők a tagországokat és José Manuel Durao Barroso bizottsági elnököt egyes biztosok vagy portfóliók cseréjére. Csütörtökön Brüsszelben még az a többségi vélemény tartotta magát, hogy a bizottság gyors megalakításának érdekében végül a frakciók meggyőzik egymást a jelenlegi jelöltek elfogadásáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását