2024. május 5. - Györgyi

Szombaton kezdődik Isztambulban az Európa Kulturális Fővárosa program

Tűzijátékkal, léggömbshow-val, koncertekkel és számos más látnivalóval hét helyszínen várja a látogatókat szombaton Isztambul az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010 programsorozat megnyitása alkalmából.
2010. január 15. péntek 22:30 - HírExtra
"Isztambul, mint a világ leginspirálóbb városa, meg akarja osztani energiáját Törökországgal és az egész világgal" - hangoztatta Sekib Avdagic, a programsorozatot előkészítő bizottság vezetője.

A németországi Ruhr-vidék és Pécs után szombaton a török városban is kezdetét veszi az EKF-program. Az év végéig több mint négyszáz kulturális és művészeti eseményt, köztük számos kiállítást, tánc- és színházi előadást, valamint koncertet terveznek a szervezők.

A kulturális év alkalmából felújították a világhírű történelmi épületek nagy részét, amelyek Isztambul változatos múltját jelképezik. A metropolisz olyan városként akar bemutatkozni, amelynek nem csak nagy történelme, hanem reményteli jövője is van.

A szombati ünnepség az Istanbul Magic elnevezésű show-műsorral kezdődik. Yekta Kara rendező irányításával az Aranyszarv-öböl partjánál több mint háromszáz zenész, táncos és művész lép színpadra. Ők jelképezik "Isztambul, a három világbirodalom fővárosának" kincseit. Eközben fény- és tűzijáték világítja majd meg az égboltot.

A Márvány-tengert a Fekete-tengerrel összekötő Boszporusz két partján fekvő 13 milliós metropolisz több ezer éves történelmi múltjával, római kori, bizánci és oszmán emlékeivel, különleges fekvésével az EKF-cím nélkül is évente több mint hétmillió turistát vonz. Az EKF-programokkal a metropolisz idén tízmillió vendégre számít.

A szervezők remélik, a kulturális fesztiválév segítheti Törökországot abban, hogy az Európai Unió tagállamává váljon, illetve hogy nagyobb eséllyel pályázzon a 2020-as nyári olimpiai játékok megrendezésére.

Egy ragyogó kezdés ugyanakkor el is feledtetheti azokat vitákat, amelyek beárnyékolták a tervezési időszakot. A programsorozatot előkészítő bizottság munkáját az elmúlt hónapokban több oldalról is számos bírálat érte.

"A korrupció fővárosa" - írta a Habetürk nevű török napilap, miután nyilvánosságra hoztak egy hivatalos jelentést, amely szerint Nuri Colakoglu, az EKF helyi első főszervezője maga indítványozott, értékelt és hagyott jóvá bizonyos programokat. Colakoglu lemondott tisztségéről.

Egy másik vélemény szerint Isztambul a "giccs fővárosa": bírálták a szervezést és a város "népieskedését" is. Kritizálták továbbá, hogy az előkészítő bizottságban állami képviselők a legfőbb hangadók, és hogy Isztambul saját történelmének fényében sütkérezik.

A kisebbségek, mint például a görög ortodox egyház tagjai remélik, hogy a kulturális év lehetőséget biztosít számukra, hogy több jogot vívjanak ki maguknak. I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka a Törökország által több mint harminc évvel ezelőtt bezárt ortodox teológiai főiskola megnyitását kéri. Az Isztambul közelében fekvő Heybeli Ada (görög nevén Halki) márvány-tengeri szigeten így újra elkezdődhetne az ortodox teológusok képzése, ami jövőt biztosíthat az egyháznak az iszlám többségű országban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2010. január 16. 11:00
http://index.hu/tech/cellanaplo/2010/01/14/szombattol_nem_mukodnek_a_hetjegyu_mobilszamok/#comments
...
2010. január 16. 10:16
véletlen az első gugli találat arról a mai "mottóról"?
"
A nap gondolata


Nincs hópehely, amely felelősnek érezné magát a lavináért.

Stanislaw J. Lec
"

http://manhertz.com/egyensuly/aftertraining/retorika_077_felelosseg.htm

hmm... ;-) ;-/
...
2010. január 16. 09:14
http://csongradmegye.hir6.hu/cikk/38209/100115_szombattol_isztambul_is_kulturalis_fovaros#kommform
http://www.pecsinapilap.hu/?id=45390&a=1&n=1
http://veszpremmegye.hir6.hu/cikk/38209/100115_szombattol_isztambul_is_kulturalis_fovaros
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását