2024. május 20. - Bernát, Felícia

Péntektől öt százalék a távhő áfája

Péntektől 18-ról 5 százalékra csökken a távfűtés áfája, amelynek eredményeként országosan a mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban élő csaknem kétmillió ember terhei csökkennek - közölte a kormányszóvivő csütörtökön.
2010. január 15. péntek 07:15 - HírExtra
Szollár Domokos emlékeztetett: az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére már tavaly nyáron kedvezményes kulcsba sorolta a távhő áfáját, amely így az általános 25 százalékos mérték helyett augusztus 1-jétől 18 százalékkal adózott. A parlament novemberi döntése értelmében ez csökken most tovább, öt százalékra.

A kormányszóvivő kiemelte: összességében, az elmúlt hónapok távhődíj- és áfa-csökkentéseinek köszönhetően, egy átlagos budapesti távfűtéses lakás éves fűtési költsége az idén akár 45-50 ezer forinttal is kevesebb lehet.

Szollár Domokos felidézte: a kormány a távhő-áfájának csökkentésén túl számos intézkedést hozott a távfűtéses lakásban élők terheinek enyhítésére.

Példaként említette, hogy évek óta jelentős mértékű támogatást nyújt - a Panel-, illetve az ÖKO-program keretén belül - a távfűtéses lakások korszerűsítéséhez, az épületek energiahatékonyságának növeléséhez.

A Fidesz szerint több mint egy év kellett ahhoz, hogy a szocialisták végre felsorakozzanak a Fidesz kezdeményezése mögé, és így 5 százalékra csökkenhessen a távhő áfája - közölte László Tamás, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Több tízezer forint felesleges kiadástól kímélhették volna meg a magyar családokat, ha előbb lépnek - fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve, az viszont felháborító, hogy amit az MSZP az egyik kezével ad, azt a másikkal többszörösen visszaveszi.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását