2024. május 14. - Bonifác

EP: Andor alkalmas a biztosi posztra

Alkalmasnak találja Andor Lászlót az Európai Parlament foglalkoztatás- és szociálpolitikai szakbizottsága arra, hogy tagja legyen a következő Európai Bizottságnak - mondta a magyar jelölt meghallgatásának értékelését követően Pervenche Beres, az EP-bizottság elnöke.
2010. január 14. csütörtök 08:51 - HírExtra
A bizottsági tagok jelentős többségének az volt a véleménye, hogy a jelölt "rendelkezik azzal a készséggel és alkalmassággal, hogy betöltse a posztot" - fogalmazott. Beres azt is elmondta, hogy "bizonyos politikai csoportok" az említettől eltérő véleményeket is kifejezésre juttattak az értékelésen, de ezek "egyáltalán nem mondhatók többséginek".

Az értékelő ülés után a francia szocialista EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a bizottság hivatalosan egy bizalmas levélben továbbítja javaslatát az EP vezetőihez. Hozzátette, hogy bizonyos fenntartásokat a bizalmas levél is említ, de erről nem közölt részleteket.

Beres nem mondta, de korábbi nyilatkozatokból az derül ki, hogy elsősorban a kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő Európai Néppárt nem győződött meg tökéletesen a magyar jelölt alkalmasságáról.

A frakció témafelelőse, Őry Csaba (Fidesz) a meghallgatás után úgy nyilatkozott: "kiütközött a jelölt tapasztalatlansága", Andor "eléggé felkészületlen volt, és mellébeszélt". Sok kérdés hangzott el konkrét témákról, de megkerülte a konkrét válaszokat - tette hozzá akkor Őry, sajnálatosnak nevezve azt is, hogy a tárcának szűkek a keretei.

Andor Lászlót szerda délután hallgatta meg a bizottság. Az Európai Parlament várhatóan január 26-án szavaz arról, alkalmasnak tartja-e a tagországok jelöltjeiből álló bizottságot a következő öt év alatt munkára. A képviselők plénuma az uniós szabályok értelmében nem egyenként szavaz majd a jelöltekről, hanem egyetlen voksolással, testületként hagyja jóvá a bizottságot.

Beres az értékelést követően, személyes véleményként megismételte azt a korábban tett nyilatkozatát, hogy Andor László a meghallgatáson adott válaszaival kedvező benyomást tett rá biztosi képességeit illetően. Ő is elismerte, hogy a meghallgatáson több megjegyzés hangzott el, amely a jelölt válaszaiból a konkrétumot hiányolta, de úgy vélte, nem várható el egy kijelölt biztostól, hogy már munkája előtt tökéletes pontossággal tudja, mit fog majd csinálni hivatalba lépését követően.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását